Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-23 15:30:00

LMP: alattvalókká válnak a munkavállalók

Az LMP szerint a munka törvénykönyve kormány által tervezett változtatásai új státuszt hozhatnak létre: a munkavállalók ugyanis a jövőben egyszerű alattvalókként tekinthetnének magukra.

Mile Lajos, a párt országgyűlési képviselője ezt azt követően nyilatkozta újságíróknak, hogy kedden délután találkozott Borsik Jánossal, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökével. Az ellenzéki politikus és a szakszervezeti vezető, megbeszélésüket követő sajtótájékoztatójukon egyetértettek abban, hogy a kilátásba helyezett változtatások hatásai túlmutathatnak a munka világán, és komoly szociális feszültségek alakulhatnak ki.

Az LMP-s képviselő úgy fogalmazott, elsőként a tervezet napvilágra kerülésének körülményei váltottak ki jogos felháborodást a munkavállalók, a szakszervezetek és az ellenzék körében. Mint mondta, a kormány a hatékony érdekegyeztetés megszűntetése után azt a veszélyes gyakorlatot folytatja, hogy az érintettek bevonása nélkül terjeszt elő törvényjavaslatokat, majd levelezésbe kezd, ami szerinte nem alkalmas a komoly egyeztetésre.

Mile Lajos szerint a munkavállalók kiszolgáltatottá tétele ellentétes a kormány valamennyi retorikai fordulatával, a kabinet ugyanis nem törekszik összefogásra és egység kialakítására munkaügyi kérdésekben. A politikus arra is figyelmeztetett, hogy a munka törvénykönyvének meggondolatlan változtatásából eredő feszültségek a politikai radikalizmust is erősíthetik. Az LMP ezért ennek megakadályozására tovább kívánja vinni a szociális és a munka világára vonatkozó kérdésekben indított népszavazási kezdeményezését – húzta alá.

Borsik János hangsúlyozta: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége megalakulása óta törekszik függetleníteni magát a politikai pártoktól, ám a munka törvénykönyvének tervezett módosításában olyan nagy veszélyeket látnak, hogy szükségesnek látták a kapcsolatfelvételt valamennyi ellenzéki párttal. A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az eddig nyilvánosságra került elképzelések alapján a kormány tovább kívánja folytatni a munkavállalók – szerinte a 16 százalékos szja-val már megkezdődött – fizetéscsökkentését.

Borsik János elfogadhatatlannak nevezte egyebek mellett a műszakpótlék megszüntetését, amely egyes esetekben szerinte akár a kereset 50 százalékát is veszélyezteti, valamint a munkavállalói jogvédelem lehetőségének gyengítését, illetve a helyi szakszervezeti munka ellehetetlenítését. Hozzátette: a négy szakszervezeti tömörülés ezen okok miatt továbbra is demonstrációra hívja a munkavállalókat szeptember 12-re.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Munka Törvénykönyve
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Így kedvez a munkaadóknak az új törvény
  • Elfogadták az új Munka Törvénykönyvét
  • Bérrabszolgákról beszél az LMP
  • Titkos szavazás a Parlamentben
  • Baj van a munka törvénykönyvével
  • Megszülethet az új munka törvénykönyve a jövő héten
  • Jobbik: eladták a lelküket a szakszervezetek
  • Megreformálja az országot az új munka törvénykönyve?
  • Nehezíti az érdekvédelmet a Munka törvénykönyve

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.