Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-12 13:01:00

Baj van a munka törvénykönyvével

Négy szakszervezet arra kéri a miniszterelnököt, hogy folytatódjanak az új munka törvénykönyve (Mtv.) „egészére” vonatkozó tárgyalások, abba vonják be a hat konföderációt.

Továbbá azt kérik, hogy a tárgyalások lezárásáig függesszék fel a jogszabálytervezet országgyűlési tárgyalását. A négy érdekképviselet – a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – Orbán Viktornak írt levelét hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A szervezetek vezetői azt közölték, hogy a december 2-án a kormány és három szakszervezeti konföderáció között megkötött megállapodást csak "részmegállapodásnak" tekintik. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a dokumentumot aláíró Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek nem képviselik a magyar szakszervezetek összességét, sőt a szakszervezeti tagok felét sem.

Jelezték, a kormány kihagyta az érdekegyeztetésből az Autonóm Szakszervezetek Szövetségét, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát, ezt a mellőzést pedig sértőnek és igazságtalannak, továbbá a jogszabályi követelményekkel ellentétesnek találják. Mint fogalmaztak, a megállapodás nem tekinthető a munkavállalókkal történt megfelelő érdekegyeztetést tartalmazó dokumentumnak. Közölték, a megállapodás nem alkalmas arra, "hogy a 3,5 millió magyar munkavállaló jövőjét meghatározó törvényjavaslat tárgyában az egyetértést elfogadhatóan kifejezze".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 2-án jelentette be, hogy a kormány megállapodást kötött az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. A miniszter közlése szerint mindazokkal egyeztettek, akik "elismerték egy új jogszabály létjogosultságát és szükségességét a mai magyar gazdaságban".

A szakszervezeti szövetségek részéről Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta, hogy csak a rossz és a még rosszabb közül választhattak. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy vélte, a megállapodás biztosítja a szakszervezetek minimális működési feltételeit. Gaskó István, a Liga elnöke pedig azt emelte ki, hogy nehezebb lesz az érdekvédelem, de tovább él.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Munka Törvénykönyve
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Így kedvez a munkaadóknak az új törvény
  • Elfogadták az új Munka Törvénykönyvét
  • Bérrabszolgákról beszél az LMP
  • Titkos szavazás a Parlamentben
  • Megszülethet az új munka törvénykönyve a jövő héten
  • Jobbik: eladták a lelküket a szakszervezetek
  • Megreformálja az országot az új munka törvénykönyve?
  • Nehezíti az érdekvédelmet a Munka törvénykönyve
  • Kikészíti a Munka Törvénykönyve az Országgyűlést?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.