Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-19 14:30:00

Önkéntesek gondozzák a kidobott állatokat

Halára ítélt kutyákat mentenek

Kizárólag adományokból tartja fenn magát a Lelenc Kutyamentő Egyesület, munkatársai önkéntesek, a szervezet nem költ hirdetésekre, minden a kutyákhoz kerül.

Mindennapi jelenet, amikor egy autópálya parkolójában kinyílik a kocsi ajtaja, és valaki kituszkolja rajta a megöregedett, beteges vagy éppen csak megunt négylábúját. Mi lesz velük, hogyan és hol végzik – vagy szerencséjükre szembejön egy olyan állatbarát, mint Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület elnöke?

A Lelenc Kutyamentő Egyesület 2004 év végén alakult meg, ez a hivatalos szervezetbe tömörülés éve. Azt megelőzően tagjai önállóan is „kutyáztak”. 2003-ban kezdték menteni a kutyákat az Illatos útról, az akkor még hírhedten haláltelepről. Néhányan a havi fizetésükből tettek félre a gyógyításukra. 2004 végére vált világossá, hogy nagyban kell gondolkodnunk, mert hiába jön ki egy-egy kutya, ezrek lelik ott halálukat, ráadásul az emberek nem is tudják, hogy mi folyik ott. Az egyesület életében, a konkrét mentésekben legalább húszan veszünk részt állandó jelleggel.


Adományokból tartják fenn az Egyesületet


Mint minden civil szervezet, ők is kizárólag adományokból gazdálkodnak. Támogatóik leginkább magánszemélyek, ritkábban cégek. Állami támogatásban az adók egy százalékának felajánlásából eredő összegen kívül nem részesülnek. Az anyagi támogatáson túl rendkívül fontos, hogy a Lelenc összekovácsolódott csapat, tagjaink szabadidejüket a kutyákra fordítják, napi szinten járnak a kutyákhoz, sokat foglalkoznak velük, számos eb kutyaiskolába is jár. Óriási támogatás, hogy a kutyaiskolában díjmentesen okulhatnak a kutyák. Mi több, azok az állatkórházak, amelyekben a kutyák ellátásban részesülhetnek, igen nagy kedvezményt nyújtanak.


Halálra ítélt, beteg állatok


Évente 100-130 kutyát tudnak ellátni, ami attól is függ, hogy milyen állapotúak, milyen esélyűek a bekerült állatok. Egy balesetben sérült, több helyen törött kutya orvosi ellátása például százezres nagyságrendű költség, és rehabilitációja három hónapig is eltarthat, míg mondjuk egy nem sérült eb akár egy hónap alatt már „gazdásodásra kész”. Megalakulásuk óta kutyáik legnagyobb részt a főváros ebrendészeti telepéről, az Illatos útról kerülnek hozzájuk. Válogatnak, idős, beteg, esélytelen, altatás előtt álló kutyákat mentenek meg. Az Illatos úti telep új imidzset alakít ki, és ennek keretében úgy nyilatkozott, hogy nincsen nagy szükség az állatvédő csapatok közreműködésére, így pár hónapja vidéki gyepmesteri telepeken várakozó, egyébként halálra ítélt kutyákon segítenek.

Magyarországon egyes becslések szerint legalább félmillió gazdátlan kutya van, és évről évre „termelődnek” a potenciális áldozatok, a nem tervezett, nem tenyésztőtől származó almok. Kezdetektől a megelőzés fontosságára helyezik a hangsúlyt, tehát az ivartalanításra. A gondozásukban lévő valamennyi kutyát ivartalanítva adják örökbe, illetve kedvezményes lakossági ivartalanítási programot is szerveznek, amelynek keretében mintegy kétszáz kutya műtétje árának hatvan százalékát finanszírozzák. Minden Lelenc-eb regisztrált mikrochippel kerül gazdához, de évek óta kampányolnak azért, hogy az összes kutyába kerüljön mikrochip, és azt valahol regisztrálják is. Idén ennek elősegítésére elindítottank egy ingyenes online mikrochip-nyilvántartást, amely a www.petmaxx.hu címen érhető el.


Kizárólag a kutyákra költik


Az állatvédő szervezetek között rangos helyezést érnek el az adó egy százalékának felajánlásból eredő összeg terén, 2008-ban 25 millió, 2009-ben 20 millió, 2010-ben 16 millió forintot kaptak. Az összeget minden évben megosztják más, kisebb költségvetésből gazdálkodó civil szervezettel. Mikrochippel, kórházi kezelés költségének átvállalásával, ivartalanításokkal segítenek más szervezetek kutyáinak. Nem költenek reklámra, sehol nem jelennek meg fizetett hirdetéseik, óriás plakátjaik. Meglehet, egy-egy kampány több támogatást hozna, ám sajnálják másra fordítani azt a pénzt, amelyet a támogatók kutyákra adtak. Az érkezett adományokat tehát kizárólag a kutyákra költik. Gondozásukban egyidejűleg közel ötven kutya várakozik. Eddig általában kutyapanziókban helyezték el őket, ám ez most megváltozhat.

Évek óta keresik a helyet, ahol a kutyáknak kényelmes, praktikus szállást tudnak biztosítani. Folyamatosan figyelték a jó áron megvásárolható vagy tartósan bérbe adandó területeket, ám ha elérhető távolságban volt is valami, arról kiderült, hogy nem beépíthető, vagy a besorolása miatt kutyák tartását nem engedélyezik ott. Most megtalálták azt a helyet, amely nincs túl messze, kevés ráfordítással átalakítható a kutyák tartására, és ahol van lehetőség a továbblépésre is. Ez a hely egy Őrbottyán és Vácrátót közötti, erdővel, patakkal övezett csodás tanya. Idén „csak” belakják, átköltöztetik a panzióban lakó kutyákat, kialakítják az életüket az új helyen. Már megkezdték a kutyák területének biztonságos körbekerítését, a lakásukként szolgáló istálló előtt a kifutók kialakítását. Reményeik szerint szeptember 1-jén huszonhat kutya már költözhet is.

 

mti-Press/mindennapi

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.