Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-10 08:00:00

Sikeres pályázatok és kalákában dolgozó helyiek segítik

Fociakadémiát menedzsel a plébános

Most éppen sportpályát épít és az egykor államosított egyházi földekért harcol - a délvidéki Tóthfaluban Utasi Jenő atya fordított a világ járásán: elnéptelenedés helyett gyarapodást hozott.

Tizenöt éve a 700 lelket számláló Tóthfalu egy elnéptelenedő kistelepülés volt a Délvidéken, évről évre több temetéssel, mint keresztelővel. A helyi plébános: Utasi Jenő merészet álmodott, azt mondta: szellemi központtá kell tenni Tóthfalut. Olyan programokat kell szervezni, amelyek miatt sokan jönnek majd a faluba, így a helyieknek lesz munkájuk, és a fiatalok sem hagyják el a települést.


Az első egyházi iskola a Vajdaságban

Először közösségi házat építettek, ahol Utasi atya lelki gyakorlatokat szervezett, és helyet adott nyári táboroknak, tudományos tanácskozásokat tartottak. De a plébános ennél többet akart: olyan egyházi iskolát, ahová az egész Vajdaság területéről érkezhetnek gyerekek.



Impozáns épület. Tehetséggondozás egy eldugott délvidéki faluban

A magyar kormány támogatásával 2002-ben kezdték építeni a 2400 négyzetméteres intézményt. A falubeliek kalákában segítettek: az iskola mellett egy 200 személyt kiszolgáló konyha, egy ebédlő és egy hatvan férőhelyes kollégium is felépült.

Második éve az új épületben működik a Délvidék első magyar fociakadémiája. Ez valójában a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kihelyezett sporttagozata. A 62 diák 19 vajdasági településről érkezett.


Az ifjú titánok. A bajnoki címre hajtanak a fociakadémia növendékei

Nagy a túljelentkezés: a fociakadémiának olyan jó a híre, hogy 17 vajdasági fiú már az általános iskola hetedik osztályát is a tóthfalui iskolában kezdte, így részt vehetnek az edzéseken, és nagyobb esélyük lesz talán a felvételin. Utasi atya úgy számolja, ha jövőre is megnyílik a tehetséggondozó sporttagozat, akkor már 120 diák lesz Tóthfaluban az általános iskolásokkal együtt.


Sportpályát is építenek

Most is építenek a faluban: az egyházközség 40 millió forintot kapott a Bethlen Gábor Alaptól sportpálya építésére. A tervek szerint még az idén elkészül a nemzetközi szabványoknak megfelelő futballpálya. De ez még nem minden. Egy műfüves pálya megépítését is tervezik. A helyiek most is segítenek: saját traktoraikkal végezték el a földmunkákat.


Saját traktoraikkal segítenek a tóthfaluiak

A tóthfalui tehetséggondozásnak rendkívüli jelentősége van, ugyanis eddig a csapatjátékokban a vajdasági magyar gyerekek kevésbé tudtak érvényesülni, mint szerb társaik.

Azt mégis sokan ellenezték, hogy ebben az apró faluban indítsák be a fociakadémiát. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a focisulikat általában kis településekre helyezik, hogy a zajos nagyvárosoktól távol csak a sporttal foglalkozhassanak a fiatalok. A fiúk klasszikus gimnáziumi oktatást kapnak, ezenfelül naponta két edzésük is van.


Visszakérik a földeket is

A tóthfalui fejlesztés egyedülálló a Vajdaságban. A helyiek azt mondják: Utasi atya folytatja azt, amit a néhai Tóth István elkezdett. A nagybirtokos, akiről a falu nevét is kapta, földjeinek egy részét szétosztotta zsellérei között, hogy maguknak otthont építsenek. Így jött létre a település. Tóth István később egész birtokát az egyházközségnek adományozta, de a háború után ezt államosították. Most a vagyon-visszaszármaztatás során Utasi Jenő több mint száz hektár szántót igényel vissza. „Megműveljük, és a termésből fedezzük az iskola meg a kollégium fenntartási költségeit, és természetesen a konyhára is kell a zöldségféle” – mondja a plébános.

Utasi atya soha nem panaszkodik. „Amikor tíz évvel ezelőtt hozzáfogtunk az iskola építéséhez, csak ezer márkánk volt. Sokan nem hitték, hogy valaha valóra válik az álmunk. Mostanra a beruházás értéke elérte a 650 000 eurót” – meséli, és hozzáteszi azt is, hogy még mindig gyűjtenek, hiszen az iskola jobb szárnya és a tornaterem még befejezésre vár. De az eddigiek alapján nincs okunk kételkedni abban, hogy ezek is hamarosan megépülnek.


Kabók Erika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.