Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-11 10:00:00

Az emberjogi szervezet templomokban küzd az iszlámgyűlölet ellen

Amerika Koránt olvas

Veszélyezteti az Egyesült Államok nemzetközi megítélését az elharapózott iszlámellenesség - figyelmeztet a Human Rights First nemzetközi emberjogi szervezet programigazgatója.

Annak ellenére, hogy az iszlámgyűlölet ellepte az Amerikai Egyesült Államok sajtóját és újságoldalakat töltenek meg az iszlámmal kapcsolatos negatív történetek, a legtöbb amerikai mégis tiszteletben tartja a vallási sokféleséget - írta Tad Stahnke, a Human Rights First (HRF) New Yorkban és Washingtonban székelő nemzetközi emberjogi szervezet programigazgatója a Nyugat és a muszlim világ közötti párbeszéd előmozdítását célul kitűző CGNews hírportálon közölt dolgozatában.
A jogvédő emlékeztetett arra, hogy június végén keresztények ezrei gyűltek össze Amerika-szerte a templomokban és különféle gyülekezeti termekben, hogy zsidó és muszlim szövegekkel ismerkedjenek rabbik és imámok segítségével, csatlakozva az országszerte megszervezett Faith Shared (Megosztott Hit) elnevezésű rendezvényhez.


Démonizált hiedelmek


„A HRF és a Vallásközi Szövetség közös projektjeként megvalósított Faith Shared összehozta a muzulmánellenes bigottság és a negatív sztereotípiák ellen fellépő amerikaiakat. Az elmúlt esztendőkben e téveszmék követői gyakran idéztek elő bizalmatlanságot, téves előítéleteket, bizonyos esetekben még erőszakot is” – sorolta Stahnke, majd kifejtette, hogy egy muzulmán többségű ország állampolgára ma könnyen azt hihetné, az Egyesült Államok tele van Korán-égetőkkel, akik démonizálják az iszlám hiedelmeket és minden muszlimot a radikalizmus, vagy a terrorizmus támogatójának hisznek. A programigazgató szerint azonban a helyzet ennél bonyolultabb.

Mint Tad Stahnke fogalmazott, a muzulmánellenes akciók nem képviselik annak a rengeteg amerikainak a véleményét, akik tiszteletben tartják a vallásszabadságot. Sőt, az Állami Vallásügyi Intézet egy nemrég megállapította, hogy az amerikaiak több mint 60 százaléka úgy véli, a muzulmánok fontos részét képezik az amerikai vallási közösségnek. Egy másik kutatás eredményeiből pedig az derült ki, hogy a töméntelen, muszlimokra irányuló gyűlöletet befolyásos aktivisták kicsiny csoportja és a média szítja.

A HRF programigazgatója arra is figyelmeztetett, hogy ha ezen a helyzeten nem sikerül javítani, az amerikai muzulmán-ellenesség még inkább elharapózhat, miközben az ezzel kapcsolatos aggodalmak máris átlépték az Egyesült Államok határait.


Egy nap nem elég


„Bármi történik az amerikai muszlimokkal, annak rendkívüli hatása van az ország nemzetközi megítélésére, és az amerikaiaknak az emberi jogok előmozdításáért tett külföldi erőfeszítéseire” – érvelt Stahnke, majd azzal folytatta gondolatait, hogy a Faith Shared azt üzeni a világnak: csak a tisztelet vezethet rá az előre vezető útra.

„Egy nap nem elegendő e problémák kezelésére, de június végén az amerikaiak megmutatták, hogy tiszteletben tartják a vallási különbségeket, és elutasítják a vallások démonizálását. Az Egyesült Államok nem annak a néhány gyűlölködőnek az országa, akik Koránt égetnek, hanem a tömegeké, akik támogatják a vallásszabadságot, a toleranciát és a pluralizmust” – zárta gondolatait Tad Stahnke.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.