Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-30 13:45:00

Mindenkinek joga van a betegség kezeléséhez

Világméretű „AIDS-robbanás” várható

Idén az első 9 hónapban csaknem annyi HIV-fertőzöttet regisztráltak, mint tavaly egész évben. A kedvezőtlen tendencia dacára továbbra sem jut több pénz a megelőzésre, jóllehet a szakemberek szerint az igazi „boom” még hátravan.

Akárcsak tavaly, idén is az emberi jogok tisztelete szerepel az AIDS világnapjának középpontjában. Noha 2006-ban az ENSZ tagállamai kötelezettséget vállaltak, hogy 2010-re megteremtik az átfogó HIV-prevenciós és -terápiás programokhoz való általános hozzáférést, 2015-re pedig csökkentik a fertőzöttek számát, a gazdasági válság némileg átírta a céldátumokat. Talán ezzel is magyarázható, hogy az illetékesek szerte a világban és itthon is olyan témát állítottak a december 1-jei rendezvénysorozat középpontjába, amely nem pénzkérdés.

A megelőzéshez és az AIDS-betegség kezeléséhez mindenkinek joga van – szögezték le azon a júliusi konferencián, amelyen a világ 193 országból több, mint 20 ezer orvos, szociális munkás, aktivista, politikus és újságíró vett részt. A rendezvényen kiderült: legalább 20 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy 7 és fél millió ember megfelelő kezeléshez jusson, és 4,4 millió árva vagy veszélyeztetett gyermek szakértő gondozásba kerüljön. Jelenleg 33 millió HIV-fertőzött ember él a Földön, közülük 14 milliónak lenne szüksége azonnali kezelésre, de csupán 4 millióan jutnak gyógyszerhez.

A szakemberek a fertőzöttség mielőbbi felismerését tartják a járvány egyik legfontosabb fékezőjének. Igazolt ugyanis, hogy a HIV-pozitív személyek a fertőzést döntő többségében nem sokkal azután adják tovább, hogy megfertőződtek (ekkor ugyanis a legveszélyesebb a vírus, idővel csökken a fertőzőereje). A pénz mellett politikai elkötelezettségre és a társadalom szemléletváltására is szükség van ahhoz, hogy átfogó sikert lehessen elérni a HIV elleni küzdelemben – összegezte a konferencián elhangzottakat Dudás Mária, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa.

Egy közepes lakás árát költjük megelőzésre

Itthon mindössze 15 millió forintot, vagyis egy közepes méretű lakás árát költik évente a HIV elleni küzdelem céljára . Ebből az összegből kell gazdálkodniuk – többek között - az utcai segítőknek, a szűrővizsgálatok szervezőinek, a kezelőorvosoknak, a telefonos segélyszolgálatoknak és az iskolai felvilágosító programok résztvevőinek. Ennek tükrében aligha meglepő, hogy Magyarország a 17 jelentő ország között a 12. helyet foglalja el a szűrővizsgálatok terén.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízott főigazgató-helyettese, Simich Rita portálunknak elmondta: megfordulni látszik a sokáig viszonylag kedvező tendencia, idén az első háromnegyed évben csaknem annyi HIV-pozitív esetet regisztráltak, mint tavaly egész évben. Mindezek ellenére a főigazgató-helyettes állítja: európai összehasonlításban hazánk a szerencsésebb országok között van. De az adatok nem mindig tükrözik a valóságot: sok az úgynevezett „lappangó” fertőzött, akik nem tudják magukról, hogy a HIV vírusát hordozzák. Magyarországon eddig összesen 313 áldozata van a HIV-vírus okozta AIDS-nek, közülük 287 férfi és 26 nő.

Az OEFI illetékese hangsúlyozta: a vihar előtti csend időszakát éljük, a szakemberek egybehangzóan állítják, hogy az igazi nagy „boom” még hátravan. A határok megszűnése, a világméretű migráció, a földrajzi távolságok egyre könnyebb áthidalása mind olyan tényezők, amelyek a HIV-fertőzés, így az AIDS terjedésének az esélyét úgy országok mint világszinten ugrásszerűen növelik.

A szűrések és a fertőzött populáció szempontjából az elmúlt években nem sok minden változott itthon. A legtöbb HIV-pozitív a homo-, illetve a biszexuális férfiak körében található, az intravénás droghasználók között nem, vagy csak elvétve található fertőzött. Ennek hátterében vélhetően a Drogprevenciós Intézet által kezdeményezett tűcsere-program áll. A sikeres és eredményes akciót remélhetőleg nem veszélyezteti az, hogy az intézet feladatát januártól egy néhány fős iroda veszi át.
 

 


Meglehetősen sokszínűnek ígérkezik az idei világnapra tervezett program-kavalkád. A fővárosi Deák téri Gödörben egy 25 méter hosszú és 4 méter átmérőjű óriás-óvszerben bulizhatnak a fiatalok, Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden összesen 400 kondom formájú lufit eresztenek a magasba, ezzel figyelmeztetve az AIDS veszélyeire és a megelőzés fontosságára.
A meghökkentő figyelemfelkeltésből természetesen az amerikai hírességek sem maradnak ki. A minap több világsztár - köztük Alicia Keys és Lady Gaga – bejelentette: az AIDS világnapján elköszönnek a Facebook és a Twitter közösségi portáloktól, és csak akkor térnek vissza, ha a rajongók összeadnak egymillió dollárt (279,5 millió forintot) egy, a betegség elleni küzdelmet célzó Keep a Child Alive nevű alapítványa számára. A jótékonysági akcióhoz a zenészek közül Justin Timberlake és Usher, a színészek közül többek közöttl az Oscar-díjas Jennifer Hudson és A Gyűrűk Urából ismert Elijah Wood is csatlakozott, és a jótékony célt szolgáló digitális magány mellett tette le a garast Serena Williams teniszezőnő is. Az adományokból afrikai és indiai AIDS-programokat támogatnak.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) üdvözölte XVI. Benedek pápa kijelentését arról, hogy az óvszerhasználat segíthet megelőzni az AIDS terjedését. A WHO nyugati-csendes-óceáni regionális igazgatója, Sin Jung Szú azt reméli a bejelentéstől, hogy enyhülni fog a katolikus egyház ellenállása az óvszerhasználattal szemben. Sin szerint a védekezés nélküli szex a legfőbb oka az ázsiai AIDS-járványnak. A térségben a szexmunkások 20 százaléka, a homoszexuális férfiaknak pedig a 30 százaléka fertőzött HIV-vírussal.

Szigeti Ildikó

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.