Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-11-24 17:12:00

Globális visszhangja lett a pápa szavainak

Félreértések kondomügyben?

Nem igaz, hogy a pápa támogatja az óvszerhasználatot, állítja Federico Lombardi jezsuita atya, a vatikáni sajtóiroda igazgatója, XVI. Benedek „Világ világossága" című, a napokban bemutatott könyvével kapcsolatos közleményében.

Múlt szombaton a L'Osservatore Romano közzétett néhány idézetet az Ignatius Press gondozásában kedden megjelent könyvből, amely a közvélemény figyelmét újra az óvszerhasználat kérdéskörének fontosságára irányította és egyúttal félreértésekre adott okot a médiában. Világszerte számtalan sajtótermékben jelent meg a hír: a pápa igent mond az óvszerhasználatra. Federico Lombardi vatikáni szóvivő közleményében szükségesnek látta a kijelentés magyarázatát.

Az interjúkötet tízedik fejezetének végén a német újságíró, Peter Seewald két kérdést tett fel a pápának az AIDS elleni küzdelemmel és az óvszer használatával kapcsolatban, hivatkozva a Szentatya 2009-ben, a Kamerun és Angola közti utazás során a magánrepülőgépen adott nyilatkozatára. Lombardi atya erre vonatkozóan megjegyezte, hogy Benedek pápa Seewaldnak adott válaszában ragaszkodott azon véleményéhez, miszerint „kizárólag az óvszerrel foglalkozni a szexualitás bagatellizálását jelenteni. A szexualitás így elveszti azt a jelentését, amely a szerelem kifejezésére szolgál és pusztán egyfajta droggá válik"

A szóvivő megerősítette, hogy a szexualitás közhellyé alacsonyítása elleni harc egy hatalmas erőfeszítés annak érdekében, hogy a szexualitás pozitív hatással legyen az emberre - az ő teljességében. „ Az emberi szexualitás ilyen nagyszabású és mély elképzelését, valamint a körülötte kibontakozó társadalmi vitát figyelembe véve a pápa megerősíti a véleményét. Természetesen az egyház nem tekint az óvszerre, mint hiteles és morális megoldásra az AIDS problémájával szemben. Ebben a nyilatkozatában a pápa nem változtatja meg az egyház eddigi tanításait, hanem kifejezetten megerősíti azokat. Ugyanakkor a Szentatya úgy ítéli meg, felmerülhetnek olyan kivételes körülmények, amelyek során a szexualitás gyakorlása során egy vagy több élet valós veszélybe kerülhet. " – magyarázta a szóvivő.

A tudatosság helyreállítása

Az Ignatius Press blogja (Ignatius Insight) közreadott néhány szemelvényt a könyvből, rámutatva a pápa szavaira: „Egyes esetekben, például ha egy férfi prostituált óvszerhasználathoz folyamodik, ez lehet az első lépés az erkölcsösség irányába és annak a felelősségnek a feltétele, hogy visszanyerjük tudatosságunkat : az ember nem tehet meg bármit, amit csak akar. De ez nem a megfelelő mód a veszedelmes HIV-fertőzés kezelésére. Az ugyanis csak a szexualitás emberségesebbé tételével győzhető le.”

Amikor Lombardi atya kérte a pápát, hogy tisztázza az egyház óvszerrel kapcsolatos álláspontját, XVI. Benedek így válaszolt: „Az egyház természetesen nem tekint az óvszerre, mint valódi és erkölcsileg megalapozott megoldásra, de egyik-másik esetben a fertőzés veszélyének csökkentése érdekében az első lépés lehet egy olyan úton, ahol egy másfajta, sokkal emberibb úton haladunk az élő szexualitás felé.” Lombardi atya rámutatott, hogy bár a pápa erkölcsileg nem tartja elfogadhatónak a szexualitás helytelen gyakorlatát, de tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a fertőzésveszély elkerülésének érdekében használt óvszer a felelősségvállalás első lépcsőfoka szemben azzal, ha egyáltalán nem használva egymás életét teszik kockára.

„A pápának ezen érvelése bizonyosan nem tekinthető forradalmi változásnak" mondta Lombardi atya, majd így folytatta: „Ez egy igazán eredeti hozzáállás, egyrészt megtartja az erkölcsi elvekhez való hűséget, másrészt rámutat arra, mekkora illúzió pusztán az óvszerektől biztonságot remélni. A szóvivő leszögezte, hogy a pápa könyvének azon részében, ahol az újságírókkal beszélget a pápai magánrepülőgépen nem általánosságban kívánt az óvszerhasználatról állást foglalni.
„Inkább” - folytatta nyilatkozatában a Vatikán szóvivője „a pápa meg akarta erősíteni azt az álláspontot, miszerint az AIDS problémáját nem lehet pusztán óvszerek terjesztésével. Sokkal többre van szükség a megoldáshoz: ki kell építeni a megelőzés. az oktatás, a nevelés, a támogatás, a tanácsadás rendszereit." 

 


Az Egészségügyi Világszervezet vezetője hétfőn üdvözölte XVI. Benedek pápa nyilatkozatát, amely új álláspontot képvisel az óvszerhasználatot illetően a HIV megelőzésében. „Örömmel hallottam ezt az álláspontot, és a Vatikán az első alkalommal támogatta az óvszer különleges körülmények között történő alkalmazását, ami jó hír számunkra, nagyszerű kezdet” – nyilatkozta Margaret Chan Berlinben.  Az ENSZ HIV/AIDS programja, a UNAIDS is üdvözölte Benedek pápa kijelentését, melyet „a Vatikán jelentős és pozitív előrelépéseként” értékelt. A Vatikán eddig a fogamzásgátlás minden módját elítélte, még akkor is, ha az a nemi úton terjedő betegségek visszaszorítását szolgálja 

(forrás: zenit.org)

Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.