Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-16 14:30:00

Állandó nyomás alatt tartja őket a kínai kormány

Virtuális börtön: egyre gyakoribb az önégetés

Virtuális börtönnek nevezte a Kirti kolostort a hely korábbi vezetője, ahol az utóbbi időben önégetést követtek el a buddhista szerzetesek.

A Kína dél-nyugati tartományában, Szecsuanban található tibeti szerzetesek által lakott Kirti kolostor egyre többször kerül a figyelem középpontjába. Az önégetési akciók egyre gyakoribbá válnak, és Kirti Rinpoche, a kolostor korábbi vezetője szerint a szerzetesek ily módon akarnak kitörni a „virtuális börtönből”. A férfi állítja: Kína nem ismeri el a tibetiek vallásszabadságát.


Nincs kiút

Az indiai Dharamshala-ban élő száműzött tibeti szerzetes szerint a környéken élők elkeseredettségükben választják az önégetést, amely egyébként ellentétes a buddhista nézetekkel. Szerinte a hatóságok és a kínai kormány ellehetetleníti a tibeti szerzetesek életét, korlátozzák a vallás- és szólásszabadságot. Elmondta: a kínai kormány az önkényes letartóztatásokkal, a minden ok nélküli rajtaütésekkel „virtuális börtönné” alakították a Kirti kolostort. Rinpoche azt is elmondta, hogy a tibeti vallás és kultúra olyan elképzelhetetlen nyomás alá került, ami által a kolostorban élők éjjel-nappal rettegésben élnek és vélhetően ez a kétségbeesés taszítja őket halálba.


Hiába minden? Fotó innen

A Kirti kolostor a düh melegágya lett, jelképpé vált. Ebben az évben már hat szerzetes választotta az önégetést, mert nem láttak más kiutat. Phuntsog szerzetes kezdte a sort idén márciusban a kormányellenes zavargások harmadik évfordulóján. 2008-ban Aba megyében tibetiek százai mentek az utcára a lhászai zavargások után. A függetlenséget követelő, tibeti zászlókat lengető szerzetesek és civilek megtámadták a rendőrséget, üzleteket rongáltak meg és több mint 80 autót felgyújtottak.

Phuntsog idén márciusi akciója nyomán protestálók özönlöttek a kolostorhoz, azóta a hatóságok tartják hermetikus zár alatt térséget. Szigorú biztonsági előírásokat vezettek be, a szerzetesek pedig állandó rettegésben vannak a kínai kormány miatt. Augusztusban 10 és 13 év börtönre ítélt Kína két szerzetest, amiért azok Phunsog-ot segítették önégető akciójában. Mint arról már írtunk, ez a lépés óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, és tovább mélyítette a Kína és az Egyesült Államok közötti szakadékot.


Szavak nélkül

Legutóbb október 8-án délelőtt 11 óra 30 perckor Aba megyében, a Kirti kolostor mellett követett el önégetést két férfi. Aba megyében körülbelül 65 ezer ember él, közel kilencven százalékuk tibeti nemzetségű. A terület Szecsuan tartomány északnyugati részén helyezkedik el, 200 kilométerre a tartományi székhelytől, Csengtutól (Chengdu). A 18 és a 20 éves volt szerzetesek polgári ruhában követték el tettüket. A hivatalos tájékoztatás szerint a hatóságoknak azonnal sikerült közbelépniük, s mindkét – könnyebben sérült – férfit kórházba szállították.

A Tibetért Nemzetközi Kampány szervezet azonban másképpen látja a dolgot. Közlésük szerint a két szerzetes meghalt az önégetés következtében, de a helyi hatóságok az AFP-nek azt mondták: életben van a két férfi. A Hszinhua hírügynökség október negyedikén is hírt adott arról, hogy egy „szerzetesi ruhába öltözött” férfi megpróbálta felgyújtani magát az utcán a Szecsuan tartományi Aba megyében, a lábán könnyebb égési sérüléseket szenvedett. Előtte két héttel két tibeti szerzetes próbálta felgyújtani magát ugyancsak Aba megyében, a hatóságok közlése szerint ők is kisebb égési sérülésekkel kerültek kórházba.

Mindezek ellenére Kína továbbra is állítja: minden rendben van, nincs ok aggodalomra és panaszra. Az egyre több erőszakos akció azonban mást mutat: a Kirti kolstor mára már eggyé vált a kétségbeesés és kilátástalanság fogalmával. A szerzeteseket érő folyamatos atrocitások, a mindennapos tortúrák arra késztetik őket, hogy vallásukkal ellentétes cselekedetekkel hívják fel a világ figyelmét az elnyomásra.

– mi (forrás: AFP)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.