Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-26 07:03:00

Veszélybe kerülhetnek a vasárnapi misék

Vezető politikusok kérik a cölibátus eltörlését

Neves német politikusok levélben kérték a katolikus egyház vezetőit, vegyék fontolóra, hogy a jövőben házas férfiak is gyakorolhassák a papi hivatást. Az intézkedésre szerintük az egyre erősödő paphiány miatt van szükséges.

Vezető politikusok felszólították a német püspököket, hogy a Vatikánban is szálljanak síkra az úgynevezett „viri probati” (kipróbált hitű házas férfiak) pappá szentelésének engedélyezéséért a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap tudósítása szerint. Mint írják Németország számos területén a közeljövőben olyan mértékű paphiány alakulhat ki, hogy gyakorlatilag nem lesz mód vasárnapi misét tartani. A paphiány miatt ráadásul az a veszély is fennáll, hogy a már szolgáló papok a növekvő terhek miatt és a fokozott megfelelési kényszerben felmorzsolódnak. A levél aláírói ezért arra kérik a német püspököket, hogy engedélyezzék a házas férfiak pappá szentelését. Szükség esetén vegyék fontolóra Németország kivételes területi szabályozását.

A levél fogalmazói szerint a papok nőtlenségének okai nem nyomnak annyit a latban, mint „a pap nélkül maradt egyházközségek”. A német Püspöki Konferencia 1971 és 1975 közötti püspöki szinódusában megszabták, hogy a szövetségi köztársaságban  „viri probati” papokat nem lehet felszentelni.

Azonban azt is határozatba foglalták, hogy „különleges szükséghelyzetek megkívánhatják a házasságban és a szolgálatban tapasztalt férfiak felszentelését”. Ez a szükséghelyzet nemcsak a laikusok szerint érett meg. További érvként a politikusok XVI. Benedek pápa nyilatkozatát hozzák fel: 1970-ben Joseph Ratzinger a következőt írta: „A jövő egyháza kicsi lesz.... A tisztségek új formáit ismeri majd el és a szolgálatban álló kipróbált hitű keresztényeket is pappá szentelik”.

A levél aláírói többek között: a Bundestag elnöke, Norbert Lammer; a jelenlegi oktatási miniszter, Annette Schwan; korábbi tartományi miniszterelnökök, mint például Bernhard Vogel, Erwin Teufel és Dieter Althaus valamint Friedrich Kronenberg, a Német Katolikusok Központi Bizottságának főtitkára.

A levél nyilvánosságra hozatalának másnapján a Német Püspöki Konferencia válaszolt a politikusok javaslatára. A válaszban türelemre intik a püspököket a cölibátus témában. A DPA német hírügynökség szerint az indoklás mindössze annyi, hogy jövő évben alkalom adódik majd a javaslatot újra átgondolni. Azonban a pápa szeptember végi németországi látogatásának előkészületeiben ez a felvetés nem szerepel, nyilatkozták a püspökök.


Bander Csilla
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cölibátus
  • Mostantól vérre megy: szerzetesi fogadalom
  • Kitart a cölibátus eltörlése mellett az osztrák pap
  • Papok, akik papák lennének

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.