Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-23 12:00:00

Az ökológiai mozgalomról beszélt a legtöbbet az egyházfő

Több német lap is bírálta a pápa beszédét

A politikának több erkölcsre van szüksége, A pápa gondolkodásra int, Filozófiaoktatás a képviselőknek – ilyen és ehhez hasonló szalagcímek jelentek meg.

A pénteki német országos napilapok XVI. Benedek pápa előző napi, a Bundestagban elhangzott beszédéről írtak. Az újságok többsége egyetértett azzal, hogy a katolikus egyházfő beszédében nem foglalkozott az időszerű politikai és gazdasági témákkal, és nem érintette az egyház előtt álló problémákat sem.


Erkölcs és friss levegő

A Financial Times Deutschland utalt arra, hogy egyetlen felhívás sem hangzott el a béke erősítésére, a háború ellen, a pápa egyetlen szóval sem említette a szegények és a gazdagok között növekvő szakadékot, és egyetlen ígéret sem hangzott el az ökumenizmus előre vitelére. A német üzleti napilap szerint mégis így volt ez jó. XVI. Benedek ugyanis elég okos volt ahhoz, hogy ne foglalkozzon a látogatás előtt megfogalmazott, teljesíthetetlen várakozásokkal. Ellenkező esetben csakis vesztes lehetett volna – vélte a lap, amely a beszédből egyedül azt az üzenetet emelte ki, hogy a politikusokat ne a hatalom, ne a többség elve, hanem az erkölcs vezérelje.

Hasonlóan vélekedett a konzervatív Die Welt is. Az újság szerint a pápa beszédével mind bírálóit, mind ellenfeleit meglepte. Ha az egyházfő a Bundestagban egy erősen katolikus, az idők szellemével szembehelyezkedő előadást tartott volna, még több munícióval szolgált volna bírálóinak, akik személyében amúgy is a modernizálás ellenfelét látják. Ha viszont a világot foglalkoztató, legidőszerűbb problémákkal foglalkozott volna, azzal – a katolikus egyház legfelsőbb vezetőjeként – szuverenitását kockáztathatta volna. Az újság ilyen körülmények között helyénvalónak nevezte, hogy a pápa az egész német népet képviselő Bundestagban a politika alapelveiről beszélt, és a jogállamot, a jog biztosítását helyezte a középpontba. – Ha a jogot lábbal tiporják, az állam egy nagy rablóbandává válik – idézte a Die Welt a katolikus egyházfőt.

Az ugyancsak konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szintén üdvözölte, hogy a pápa mintegy 20 perces „jogfilozófiai előadásának” középpontjába az emberi méltóságot, a politikának az emberekkel szembeni elkötelezettségét állította. A lap vezércikke utalt a pápának arra a kijelentésére, amely szerint a politika kötelessége az igazság szolgálata, ami alapvető előfeltétele a béke megteremtésének.

Valamennyi újság kiemelte, hogy a pápa nyomatékosan hangsúlyozta az ökológia, illetve a német politikában a hetvenes években megjelenő ökológiai mozgalom jelentőségét. A pápa – mint a Handelsblatt című üzleti napilap ennek kapcsán fogalmazott – nem a Zöldeknek kívánt propagandát csinálni, mindössze azt hangsúlyozta, hogy a „friss levegőre” mindig szükség van.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.