Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-28 10:57:00

Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?

A Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó szerint lezáráshoz közeledhet a pápai állam és Izrael közötti megállapodás az egyház szentföldi tulajdonát érintő adóügyi kérdésekről.

"Baráti és konstruktív légkörben" tartott tárgyalásokról adott ki rövid közleményt a Szentszék a vatikáni-izraeli kétoldalú állandó bizottság újabb üléséről. Jelentős előrelépésről írt a Vatican Insider honlap, amely szerint nem kizárt, hogy "közeli a megállapodás" a Vatikán és Izrael közötti adó- és vagyonügyi kérdésekben.

Az Ettore Balestrero prelátus, a vatikáni államközi kapcsolatok altitkára és a Dani Ajalon külügyminiszter-helyettes vezette tárgyalódelegációk ez alkalommal az izraeli külügyminisztériumban folytatták a tizenkilenc éve tartó egyeztetést. A Vatikánvárosi Állam és az Izraeli Állam 1993 decemberében írt alá államközi megállapodást a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről. A tizedik cikk második paragrafusa a felek közötti további globális megállapodást írt elő a tulajdoni, adóügyi és gazdasági kérdések részletes szabályozására.

Ez konkrétan a katolikus egyháznak az Izraeli Állam területén, tehát a Szentföldön levő ingatlanjainak státusát és az egyház által fizetendő adót érinti. A Vatikán a megállapodás aláírásáig nem mond le az Izraeli Állam 1948-as létrejötte előtt szerzett jogairól, ami az adómentességet jelenti. A megállapodás kidolgozására felállított Kétoldalú Állandó Bizottság évente kétszer találkozik, egyszer a Vatikán, egyszer Izrael területén. A következő zárt ajtók mögötti bizottsági egyeztetés a Vatikánban június 11-én lesz.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.