Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-08 10:58:00

Román napilapok szerint veszélyt jelentenek az idióta politikusok

Székelyföld létéről vitáznak a román politikusok

Székelyföld igenis létezik, attól függetlenül, hogy mit állítanak a román politikusok- írja a román Evenimentul Zilei. Közben egy szervezet feljelentést tett a Székelyföld brüsszeli képviseleti iroda megnyitása ellen.

Feljelentette a három erdélyi magyar európai parlamenti képviselőt a román legfelső bíróság ügyészségén a Polgárokat az Állami Visszaélésektől Védő Alapítvány (Facias), amiért azok támogatták Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitását.(Miért mondta a román államfő, hogy székelyföld nem létezik?)
 

Székelyföld nem Románia

A romániai magyar sajtó az erről szóló híradásról beszámolva azt írja: a Facias szerint Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula tette az "alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedetnek, illetve összeesküvésnek" minősül. A Facias rámutat: az eddigi európai uniós gyakorlat szerint csak a tagállamokban elismert területi egységek nyithatnak lobbiirodát Brüsszelben annak érdekében, hogy európai szinten népszerűsítsék érdekeiket.

- Mivel a Székelyföldet, amely Hargita, Kovászna és Maros megyéből áll, a román hatóságok nem ismerik el, mesterséges, helyi szinten el nem ismert csoportosulásról lévén szó, egyértelmű a kezdeményezés törvénytelensége és alkotmányellenessége – állítja a Facias. Egyúttal azt is felrója, hogy az irodát a Magyar Régiók Házában nyitották meg, így az – szerinte – nem gazdasági, hanem etnikai alapon működik. A szervezet szintén kifogásolja, hogy június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján Csíkszeredában olyan megemlékezést szerveztek, amelyen elhangzott: Székelyföld nem Románia.

Szerdai kommentárjában az Evenimentul Zilei című román napilap azt írja: Székelyföld létezik, függetlenül attól, hogy a román politikusok nem akarják ezt elismerni, mert a "magyarok sovinizmusának" rémképén kívül nincs más ötletük román szavazóik mozgósítására. A román napilap szerdai vezércikkében Mircea Marian megállapítja: a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem volt Romániában olyan választási kampány, amelyben ne került volna terítékre, hogy a magyarok el akarják rabolni Erdélyt. A vezércikkíró leszögezi: nem Székelyföld léte, nem Tőkés László személye jelenti a veszélyt Románia számára, hanem azok az idióta és felületes politikusok, akik 21 évnyi politizálás után sem képesek másként mozgósítani a szavazókat, mint a magyar sovinizmus rémképének felfestésével. Az Adevarul szerdai vezércikke is a régiós térkép átrajzolásának a tükrében vizsgálja a magyarokhoz való viszonyulás kérdését. Ion M. Ionita vezető szerkesztő szerint az uniós pénzek hatékonyabb lehívása érdekében feltétlenül szükség van a régiós felosztás átalakítására, de az szerinte csak akkor valósítható meg, ha valóságos helyi autonómiát biztosítanak. Szerinte a román politikának le kellene vetkőznie végre a magyar többségű megyék autonómiájától való félelmet.

 

 (mi, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.