Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-04 08:00:00

Osztályharc a biztonságért: 90 éves a kommunista párt

Kína: kell nekik az elnyomás

Igényli a kommunista elnyomást a kínaiak többsége – állapította meg a brit közszolgálati BBC az ázsiai szélsőbaloldali állampárt 90. évfordulójára időzített beszámolójában.

Peking egyik épületében a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyfajta egyházi oktatási intézményt működtet: teljesen olyan, mint egy vallásos iskola, csak a célja más. A Kommunista Párt Pekingi Iskolájában a pártot dicsőítik, nem az Istent.


Kommunista nyavalyák

Ez az iskola is része annak a kemény ellenőrzési rendszernek, amely több mint egy fél évszázadon át megőrizte a kommunisták hatalmát ebben a hatalmas országban – számolt be a KKP elmúlt héten ünnepelt 90. évfordulója alkalmából a brit BBC, amely szerint a kommunista alakulat ma is olyan erős, mint valaha volt, miközben egy napról-napra jelentősen erősödő ország élén áll.

Az elért gazdasági sikerek ellenére, a KKP is szembesül olyan problémákkal, amelyek érzékenyen érintik a szélsőbaloldali eszmeközösséget. A párt kevés engedetlenséget tűr el, és elnyomó gépezete segítségével ellenőrzi azokat, akik nem értenek egyet a kommunisták szabályaival. A problémákat pedig azok testesítik meg, akik egyre erőteljesebben hangsúlyozzák, hogy a pártot meg kell reformálni, másként nem marad fenn a világ legnagyobb politikai alakulata. (Az alapszervezet 3,5 millió főt számlál, a párttagok száma 74 millió – a szerk.)


A mindenható párt

A KKP erősen hierarchikus szervezet, s különböző szintjei azonosak az államszervezet szintjeivel. Ugyanúgy, mint a kormányzatban, a pártapparátusban is megkülönböztethető a központi, a tartományi, a megyei és a járási szint. Emellett létezik egy ötödik szint is, az úgynevezett „egységek” (danwei) szintje, ez a legalacsonyabb szervezeti egység, amelyben pártszervezet működik. Az „egység” általában munkahelyet jelent, például gyárat, szövetkezetet, kutatóintézetet, diákoknak iskolát, illetve munkanélkülieknél a lakóhelyi bizottságot.

A danweinek jóval nagyobb befolyása van az emberek sorsára, mint más kultúrákban a munkahelyeknek: a fizetés mellett ez biztosíthatja a lakást, a természetbeli juttatásokat, az egészségügyi ellátást, vezeti a személyi aktákat, különböző engedélyeket adhat ki vagy tagadhatja meg például a házasságot vagy a válást. Emiatt a danwei-beli pártszervezeteknek igen jelentős hatalma van az emberek felett. A KKP tehát mindenható és az embert utoléri az élet valamennyi területén.


A bűvös hármas

A Kommunista Párt Pekingi Iskolája, és a hasonló vidéki intézmények működtetése is a KKP  egyeduralmát példázza. Az idősebb párttagoknak háromévente három hónapra be kell ülniük az iskolapadba, hogy bizonyosságot adjanak arról, felfogják a pártszervezet eszméit. A három hónap letelte után mindenki visszatér szakmájába, hogy ott ültesse gyakorlatba a tanultakat.

Mao Ce-tung például, akit ezekben a tanintézményekben a kommunisták „legtiszteletreméltóbb forradalmi vezéreként” ismerhetnek meg a „diákok”, kötelező tananyag. Nem számít, hogy irányítása alatt több tízmillió kínai halt meg, a párttagok nem Mao hibáiról tanulnak, hanem politikai arzenálját sajátítják el. A téma előadója, Liu Feng professzor azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Mao tudta, miként lehet kijönni az emberekkel, és ez olyan fontos tulajdonsága volt, amelyet a mai párttagoknak is okvetlenül el kell sajátítaniuk. „Ha a KKP meg akarja őrizni a hatalmát, legitimációra van szüksége. Szükségünk van az emberek jóváhagyására és támogatására” – fűzte hozzá Liu professzor.

A párt azonban mégsem tervezi a demokratikus választások bevezetését, még akkor sem, ha a idősebb kommunista vezetők már vitáznak erről. Zhou Chunming, a pekingi kommunista iskola gondnoka szerint nincs szükség reformokra, mert a legtöbb ember támogatja a kommunistákat. Nem túl bonyolult az érvrendszere sem: „A demokráciáknak is megvannak a saját problémái. Miként jutott Hitler hatalomra Németországban? A demokrácia miatt!”


Van igény az elnyomásra

Időközben Kína oda jutott, hogy a kommunisták irányította kormány jelenleg több pénzt költ belső elhárításra, vagyis az emberek megfigyelésére, a demokráciapárti ellenzékiek és a tibeti aktivisták féken tartására, mint a honvédelemre. Ráadásul a BBC szerint az emberek szigorú ellenőrzése a jelek szerint továbbra is fennmarad Kínában, főleg, hogy igény van rá, s ezt a többség támogatja, főleg azok, akik még emlékeznek a káoszra, amit az ország a múltban elszenvedett. Biztonságuk kedvéért a kínaiak tehát odadobják szabadságukat a pártnak.

Sok kínai vezető fejében az ország és a KKP már rég öszenőtt. A BBC úgy véli, ez nagymértékű túlzás, s olyan látszat, amit a kommunisták még hosszú évekig fenntartani remélnek.
Az emberi lét kínai felfogásának újabb vetületeit ismerhettük hát meg a BBC beszámolója által, amivel Európában aligha lehet azonosulni.


Hargitai Mátyás


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.