Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-10 20:30:00

Diszkriminált fertőzöttek Kínában

Hamis vérvizsgálati eredményeket árulnak, jó pénzért

A hepatitisz B-fertőzötteknek az élet minden területén diszkriminációval kell megküzdeniük Kínában.

Ma a világon élő összes hepatitisz B-fertőzött egyharmada kínai. A kontinensnyi ország népességének mintegy 10 százaléka felett lebeg a Damoklész-kard: a pozitív hepatitisz B-teszt. A vírushordozókat a társadalom kiveti magából: elutasításra számíthatnak munkahelyi és iskolai felvételiken, de a barátságok, szerelmek, rokoni szálak is igen gyakran szakadnak meg, ha kiderül a fertőzöttség ténye.


Jó pénzért bármilyen eredményt meghamisítanak
A kirekesztettek megpróbálnak küzdeni a diszkrimináció ellen, ám a kínai társadalom sok évezredes hagyományai gyakran áttörhetetlen falnak bizonyulnak. A kirekesztettség ellen nemcsak társadalmi aktivisták küzdenek, a technika vívmányai is segíthetnek kicselezni a teszteket – törvényes vagy éppen illegális eszközök igénybevételével. Az utóbbi években egyre több, hamis vérvizsgálati eredményt kínáló weboldal jött létre. A hamis vérvizsgálatokat szervező szolgáltatók jó pénzért donorokat kínálnak. Bármilyen vizsgálati eredményt meg lehet ilyen módon hamisítani, ez alól a vérvizsgálat sem jelent kivételt. 125 és 300 dollár közötti összegért egészséges, negatív tesztet produkáló férfiak és nők jelennek meg a munkavállaláshoz, illetve tanuláshoz előírt vizsgálatokon, így biztosítva a jelöltek negatív vizsgálati eredményeit.

Egy pekingi intézmény szerint az üzlet remekül működik, a szolgáltatásra egyre növekszik az igény. Nem meglepő a vállalkozás sikere annak fényében, milyen lehetőségek állnak azok előtt, akiknek vírusfertőzöttsége valamilyen módon kiderül. Előzetes vérvizsgálatok nélkül a mai Kínában csak a mezőgazdaság kínál munkát, azon belül is leginkább a családi gazdaságok– természetesen csak akkor, ha a család nem veti ki magából a vírushordozókat.

Emberi jogi aktivisták munkájának köszönhetően a kínai kormány törvényellenesnek nyilvánította a hepatitisz-hordozók diszkriminációját, megtiltotta a felvételi eljárás során megkövetelt orvosi vizsgálatokat. Ám a kormányzati tilalom ellenére a gyakorlatban továbbra is sorra utasítják el az immár nem hivatalos vizsgálatokon pozitívnak bizonyultak felvételét. A jogellenes gyakorlat óriási méreteket öltött az országban, egyes helyeken már az óvodákban is vérvizsgálatokat végeznek, hogy az elitiskolák így szűrjék ki a nemkívánatos gyermekeket.


Nem elég, hogy megfertőződtek: kirekesztés a sorsuk

A Yirenping kínai emberi jogi szervezet felmérése szerint az állami intézményeknél továbbra is elterjedt a törvénytelen tesztek követelménye, míg a magáncégek mostanára valamivel kevésbé ragaszkodnak a korábbi gyakorlathoz. A vírusfertőzöttek elutasításával kapcsolatban a külföldi tulajdonú cégeknél sem jobb a helyzet, mint kínai társaiknál.

Bár a hepatitisz B kizárólag vér és vérkészítmények útján terjed, így kizárható a járvány lehetősége, a kínai társadalom továbbra is, sőt egyre növekvő mértékben utasítja el a megfertőzötteket. Az elégtelen orvosi higiénés körülményeknek, a sterilizálatlan fecskendők használatának köszönhetően a hepatitisz B a népesség széles rétegeiben tarolt korábban. A kilencvenes években Shanghai és Nanjing környékén tízezrek betegedtek meg rövid idő alatt. Ám azóta a nemzetközi egészségügyi szervezetek jelenlétének és felvilágosító munkájának, valamint a kínai kormány erőfeszítéseinek köszönhetően visszaszorították a megbetegedések számát, és a vérvizsgálatokat mára már rutinszerűen végzik.

A Yirenping a vizsgálati edmények meghamisítása helyett a törvények betartását szorgalmazza Kína-szerte. A munkából elbocsájtottaknak, iskolából, állásukból elküldötteknek jogsegélyszolgálatot biztosít, próbaperek sorozatát indította el. Minden egyes megnyert per egy mérföldkő a kínai társadalom történetében.


Forrás: Il Giornalettismo, Huffington Post

 FV

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.