Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-26 13:07:00

Háborús bűnöket tár fel a hírességek projektje

George Clooney fel akarja rázni a világot

Az utóbbi hetekben háborús bűnöket is elkövetett az észak-szudáni hadsereg Abyei térségében – ezt a súlyos kijelentést fogalmazta meg egy amerikai szervezet. Állításukat műholdas képekkel támasztják alá.

Úttörő módon igyekszik feltárni a két szudáni fél közötti esetleges atrocitásokat a Satellite Sentinel Project elnevezésű kezdeményezés: a januári népszavazás előtt néhány héttel műholdakat irányítottak a két országrész határára, hogy az így kapott felvételekkel tudják bizonyítani az esetleges katonai mozgásokat és túlkapásokat. Az abyei válság  kapcsán napvilágot is látott egy jelentésük, melyben kemény szavakat használnak. Vádjaik szerint az észak-szudáni hadsereg háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el a déli lakosság sérelmére. (Szudán: megint tombol a pokol)

A felvételek igen árulkodóak: egyes falvakat és dél-szudáni katonai bázisokat porig romboltak, a hátrahagyott nyomok alapján feltehetőleg páncélozott járművel segítségével, más településeket pedig felégettek. A térségbe nem csak harckocsikat vontak, hanem átcsoportosították az észak-szudáni légierő egy részét is: Észak-Kordofán állam fővárosában, el-Obeid-ben a műholdas képek több szovjet és kínai típusú csatarepülőgépet, bombázót és szállító repülőgépet is észleltek. El-Obeid-re nyilvánvalóan nem véletlenül esett Khartúm választása: nemzetközi repülőtere mellett a konfliktusos területhez való közeli fekvése is indokolja a döntést – Abyei városától 440 kilométerre fekszik a bázis, így a régió minden fontosabb célpontját egy órán belül el lehet érni. Mindez megerősíti a légitámadásokról szóló eddigi jelentéseket – az már biztos, hogy technikailag biztosítottak voltak az ilyen jellegű akciók.

Az abyei válság azután alakult ki, hogy múlt csütörtökön dél-szudáni fegyveres erők rátámadtak egy észak-szudáni konvojra, amit az ENSZ helyi missziója, az UNMIS egyik egysége kísért. Meglehetősen aránytalan válaszul Omar Bashir kiadta a parancsot Abyei bombázására, majd elfoglalására – a mostani műholdképek azonban éppen az akció spontaneitását cáfolják. A khartúmi kormányzat az utóbbi hetekben rohammunkával még autóutat is építtetett Abyei városához, így annak elfoglalása inkább egy előre eltervezett akciónak tűnik, amihez azonban szükség volt egy jó ürügyre.


Sztárok, akiknek elegük van


A Satellite Sentinel Project elnevezésű műholdas megfigyelő programot nem más, mint George Clooney amerikai filmszínész gondolta ki. Célja, hogy műholdképekkel és helyi tudósításokkal felhívja a világ közvéleményét a két Szudán közötti összetűzésekre. A projekt széles összefogásból született: részt vesz benne többek között George Clooney, Don Cheadle, Matt Damon és Brad Pitt szervezete (a Not On Our Watch), John Prendergast kezdeményezése (az Enough Project), a Google, az ENSZ, a DigitalGlobe és a Harvard Egyetem humanitárius segélyezéssel foglalkozó kutatóközpontja.

A résztvevők közötti munkamegosztás meglehetően egyszerű: a műholdas technológiát a DigitalGlobe adja, a kapott képeket az ENSZ vonatkozó egysége elemzi, a Google segít a képek felhasználókhoz jutásában, a Harvard munkatársai háttérkutatásokkal és emberi jogi elemzésekkel keretbe foglalják az adott képeket, a Not On Our Watch és az Enough Project pedig – további helyszíni elemzésekkel hozzájárulva a végeredményhez – pedig próbálnak nyomást gyakorolni a fő döntéshozókra.

A projekt, amit a Not On Our Watch alapítóinak finanszírozásából indítottak, az utóbbi hónapokban többször is figyelmeztetett arra, hogy a két szudáni hadsereg fokozatosan összevonja erőit a kritikus abyei tartományban, a mostani krízis tehát a világ közvéleményét és a nyugati döntéshozókat nem érhette meglepetésként. Ehhez képest a nemzetközi szereplők meglehetősen tanácstalanok. Az ENSZ annak rendje és módja szerint felszólította az északi hadsereget, hogy ürítse ki a kérdéses területet, ennél tovább azonban egyelőre nem ment.

Az Egyesült Államok is elítélte az akciót, sőt, a népszavazás során tanúsított példás magatartása miatt Khartúmnak felajánlott segélyek visszavonását is kilátásba helyezte. Több emberi jogi szervezet most azt követeli, hogy a pozitív ösztönzők helyett a nyugati hatalmak térjenek vissza a szankciók politikájához, mert láthatóan csak a kényszerítő erő használ Omar Bashir ellen, aki világossá tette: a külső fenyegetések ellenére nem hajlandó kivonulni Abyei-ből.
 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.