Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-07 09:44:00

Washington is hallatja hangját Vej-vej ügyében

Gazdasági bűncselekménnyel gyanúsítják a sztárművészt

Gazdasági bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a kínai rendőrség a világhírű kortárs képzőművészt és jogvédőt. Aj Vej-vejt a hét végén vették őrizetbe Pekingben.

Aj Vej-vej (Ai Weiwei) meggyanúsításáról a Hszinhua állami hírügynökség adott szűkszavú jelentést szerda éjjel, de ebből nem derült ki, pontosan mi a gyanúsítás oka. (Eltűnt a sztár-képzőművész)

Az ügyben Jon Huntsman, az Egyesült Államok leköszönő pekingi nagykövete is megszólalt, ami azt jelzi, hogy az 53 éves kínai máskéntgondolkodó ügye diplomáciai vitát okozhat a világ két legnagyobb gazdasága között. "A jövőbeli amerikai nagykövetek is fel fognak szólalni olyan társadalmi aktivisták ügyében, mint Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo), Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) és most Aj Vej-vej, akik dacolnak a kínai kormánnyal" - fogalmazott az amerikai nagykövet szerda este Sanghajban.

Liu az a bebörtönzött máskéntgondolkodó, akit 2010-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki, Csen pedig egy kelet-kínai vak jogvédő, aki tavaly szabadult, miután letöltötte négyéves börtönbüntetését, de továbbra is házi őrizetben van.

Februárban, a közel-keleti és észak-afrikai népfelkelések nyomán Kínában is felhívások jelentek meg az interneten, amelyekben ismeretlenek a tunéziai forradalomra utalva "jázminos sétákra" hívtak Pekingben, Sanghajban és más kínai nagyvárosokban. A kínai vezetés csírájában elfojtotta ezeket a kezdeményezéseket, és szigorított a társadalom ellenőrzésén.


(mti)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.