Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-06 12:30:00

Egyes házak két teljes évi recessziót jósolnak a valutaunióban

Fél Európát leminősítené a Standard & Poor’s

Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.

Köztük a lehetséges legjobb, az „AAA” besorolású Németország és Franciaország – a két legnagyobb eurógazdaság – sem úszta meg a billogot. A világ legnagyobb hitelminősítője az amerikai tőzsdezárások után, hétfőn késő este Londonban közölte: véleménye szerint „a rendszerszintű stressz” az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol. A Standard & Poor's közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után „a lehető leggyorsabban” befejezi. A hitelminősítő szerint – ha a cég illetékes országbesorolási részlegei úgy döntenek, hogy ez indokolt – Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak. Ha ez bekövetkezik, a valutaunióban nem maradna egyetlen „AAA” adósosztályzatú tagállam sem.


Stresszhelyzet

A Standard & Poor's a nyáron a világ legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat is megfosztotta az elit „AAA” besorolástól, „AA plusz”-ra rontva a hosszú távú amerikai államadós-besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta ezt a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához. Az S&P a rontott amerikai osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Hétfő este a hitelminősítő közölte, hogy Ciprus hosszú távú besorolásait az eddigiekhez hasonlóan továbbra is negatív figyelőlistán tartja, és most a rövid futamidejű szuverén ciprusi kötelezettségek osztályzatát is hasonló megfigyelés alá vette. Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a cég, mert a görög „CC” besorolás egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”.
A negatív kihatású felülvizsgálat ugyanakkor érinti a három közép-kelet-európai eurótagállamot, Szlovákiát, Szlovéniát és Észtországot.


Ördögi kör? Fotó innen

A Standard & Poor's szerint a felülvizsgálatok indoklásában általa említett rendszerszintű stresszhatások több, egymással kapcsolatban álló tényezőből erednek. Ezek közé tartozik az euróövezeti hitelkondíciók egyre feszesebbé válása, mind nagyobb számú valutaunióbeli államadós – köztük több, jelenleg „AAA” osztályzattal ellátott eurógazdaság - kockázati felárainak „markáns” emelkedése, valamint a folytatódó nézeteltérés az európai döntéshozók között arról, hogy rövid távon miként kellene kezelni a piaci bizalmi válságot és hosszabb távon hogyan lehetne elérni a nagyobb mértékű gazdasági, pénzügyi és költségvetési konvergenciát az euróövezeti tagállamok között.

Az „AAA” besorolású Ausztria esetében az S&P külön kiemelte, hogy jóllehet az osztrák bankok hazai hitelkihelyezéseiket teljes mértékben, közép- és kelet-európai tevékenységüket pedig nagy részben betétgyűjtésből refinanszírozzák, ami enyhíti a likviditási kockázatokat, azonban az osztrák pénzintézetek értékpapír- és kölcsönportfolióinak gyengülő eszközminősége – ami „különösen a közép- és kelet-európai érdekeltségekre” jellemző – növelheti annak rizikóját, hogy végül az osztrák kormány pótlólagos tőkeinjekciójára vagy egyéb beavatkozására lesz szükség.

A Standard & Poor's az euróövezeti stressztényezők között említette emellett a valutaunió kiterjedt térségeiben felhalmozódott magas állami és háztartási adósságtömeget, és azt, hogy a cég véleménye szerint növekszik annak a kockázata, hogy az euróövezet egésze recesszióba süllyed 2012-ben. Az S&P közölte: jelenleg Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban várja a GDP-érték jövő évi visszaesését, de most már 40 százalékos esélyt ad arra is, hogy az egész valutaunióban csökken a gazdasági teljesítmény 2012-ben.
Más nagy londoni házak már jó ideje gyakorlatilag biztosra veszik a jövő évi euróövezeti recessziót.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik. A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában – a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt – az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését. A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

Vannak olyan londoni házak is, amelyek két teljes évi recessziót jósolnak a valutaunióban.
A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
 • Portugália bedőlését jósolják
 • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
 • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
 • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
 • Végtörlesztés: sok a panasz
 • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
 • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
 • A Jobbik ma nagyon tolja
 • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
 • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.