Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-02 19:00:00

MF Global: 700 millió dollárnak veszett nyoma az ügyfélszámlák között

Európa okozhat csődhullámot a Wall Streeten?

Az MF Global amerikai brókercég az első jelentősebb Wall Street-i áldozata az új hullámú európai adósságválságnak, mely 6 milliárd dolláros kitettségével járul hozzá az európai országok államkötvényeihez.

A hír azért keltett nagy vihart, mert a 41 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkező brókercég bedőlése az egyik legnagyobb vállalati csődnek számít az USA történelmében:

Lehman Brothers 2008. szeptember 691 milliárd $
Washington Mutual 2008. szeptember 328 milliárd $
WorldCom 2002. július 104 milliárd $
General Motors 2009. június 91 milliárd $
CIT group 2009. november 80 milliárd $
Enron 2001 66 milliárd $
Consesco 2002 61 milliárd $
MF Global 2011. október 41 milliárd $
Chrysler 2009. április 39 milliárd $
Thornburg Mortgage 2009. május 37 milliárd $
Pacific Gas & Electric Co 2001 36 milliárd $
Forrás: Wall Street Journal Online

A cég vezetését múlt év márciusában a híres befektetési bank, a Goldman Sachs egykori társvezetője, Jon S. Corzin vette át, aki 2006–2010 között New Jersey kormányzója is volt. A vállalat élére kerülésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a brókercéget egy mini befektetési házzá alakítja át, ezért gyorsan el is indította a sajátszámlára kereskedő részlegét. Az angol szakkifejezés ezt „proprietary trading”-nek nevezi, ami röviden annyit takar, hogy a cég a saját forrásaiból vásárol eszközöket vagyonának gyarapítása érdekében.

Időközben az MF Global nagy pozíciókat épített ki európai államkötvényekre spekulálva (spanyol, olasz, portugál, ír), ám az adósságválság eszkalálódásával egyre jobban kezdett szorulni a hurok. A társaság által nemrégiben közzétett negyedéves gyorsjelentés már negatív eredményeket mutatott, melynek hatására kénytelenek voltak feltőkésíteni pozícióikat azért, hogy halogassák azok lezárását, melyek ellenkező esetben azonnali hatalmas veszteségeket okoznának a brókercég könyveiben.

A történet érdekessége, hogy miközben a vezetők már múlt hét végén tárgyalásban álltak az MF Global egészének/részének eladásáról, elsőként a Jefferies & Company-val, majd az Interactive Brokerssel folytatott, éjszakába nyúló tárgyalások végére, az egyezség megkötése előtti utolsó pillanatokban feltűnt, hogy közel 1 milliárd dollárnyi összeg holléte nem világos a könyvek alapján. További vizsgálódások után kiderült, hogy az összeg eltúlzott volt, „csupán” 700 millió dollárnak veszett nyoma az ügyfélszámlák között. Az így meghiúsult tárgyalások után került sor október 31-én a csődvédelmi eljárás megkezdésre.

Az MF Global belső kontrolljának hibája nem kétséges, a hiányzó összeg azonban a felügyelő hatóságok számára jelent új kihívást, hiszen meg kell vizsgálni, hogy a hiány könyvelési hibából adódik-e vagy hűtlen kezelésből fakad (pl. saját céljaik érdekében, a veszteséges pozícióik fenntartásához ügyfelek pénzét használták fel). Az eset mindenesetre felerősítette azokat a kezdeményezéseket, melyek szigorítanák az úgynevezett Volcker Rule-t, ami azért született, hogy a lehető legnagyobb mértékben szétválassza a sajátszámlás kereskedést a kereskedelmi banki tevékenységektől, éppen azért, hogy a befektetési szolgáltatók ne az ügyfeleik kockázatára kereskedjenek saját céljaik megvalósítása érdekében. 


Szép Olivér
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.