Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-27 21:31:00

Emberkereskedelem, vallási üldözés, cenzúra

Döbbenetes Wikileaks-dokumentumok Vietnamról

A legfrissebb Wikileaks-dokumentumok szerint Vietnam a vallási szabadságért, a cenzúra megszüntetéséért és az emberkereskedelem ellen küzd.

Majdnem négy évtizede ért véget a vietnami háború, de az ország azóta is küzd a különféle elemekkel. Az augusztus 25-én megjelent, Wikileaks által közzétett Hanoi Nagykövetség iratai szerint ebben az évben 5,3 százalékkal nőtt az emberkereskedelem Vietnámban, és az elrabolt áldozatok 60 százaléka Kínába került. Az iratokból az is kiderül, hogy egy 2010 januári találkozón az egyik vietnámi tisztviselő kijelentette: az elmúlt öt évben 4000 áldozata volt az emberkereskedelemnek.


Semmi sem szent

A fentiek mellett a Wikileaks arra vonatkozóan is közölt iratot, miszerint az elismert politikai író, Tran Thanh Khai Thuy letartóztatása meg volt rendezve, ezt pedig maga az írónő állította. Az asszonyt azzal gyanúsították, hogy téglákkal és botokkal dobált meg két férfit, de a nő állítása szerint csak férjét védte meg, akire rátámadt a két ismeretlen. Vélhetően a mondvacsinált okokkal börtönbe vetett, cukorbeteg asszony zavarta a felsőbb vezetést, amiért kiállt a szabadságért és szólásszabadságért Vietnámban.
 


A világ rejtett problémái. Fotó innen

A feltételezések szerint az ország blokkolta, cenzúrázta az egyetlen, nem állami televíziót, a Vietnámi BBC-t.

Vietnami tisztviselők Hanoi és Közép Felföld tartományokban élő szerzeteseket és apácákat 2009-ben arra kényszerítettek, hogy hagyják el Plum Village-ben levő otthonukat és költözzenek a vietnami buddhista Szangha központba. Abbot főszerzetes elmondása szerint nem mertek ellenkezni a dühös csőcselékkel, a rendőrséggel és erőszakos helyi hatóságokkal.

A félig vietnámi, félig amerikai lakosokat (akiket „Con Lai Mi” néven emlegetnek) arra kényszerítették, hogy az úgynevezett új gazdasági övezetekbe költözzenek, amely gyakorlatilag kies területeket jelent, szélsőséges körülményekkel.

A kanadai nagykövet felajánlotta a 17 éves börtönbüntetésre ítélt Nguyen Van Ly atya befogadását. A pap bűne az volt, hogy nyilvánosan kritizálta a kormányt. Ly nem kapott engedélyt Vietnámtól a távozásra, sőt, 2011 júliusában egy éves orvosi kezelést követően újra rácsok mögé került a nagy tiszteletnek örvendő atya. A Wikileaks iratokból az is kiderül, hogy az amerikai kongresszus aggodalommal figyeli a Vietnámban zajló eseményeket.

 

– mi (forrás: Business Insider)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szabadság tér
  • Lehet más az LMP?
  • Schmitt Pál ellen is van tüntetés azért
  • Ez fájni fog az ellenzéknek: hatalmas Fidesz-párti tömeg!
  • „Békemenet” a „Sátán kutyái” ellen – sokan vannak
  • A világ legnagyobb hatalma a Klubrádió mögött?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • London: durva támadás a békés tüntetők ellen
  • A meg nem rendelt demonstráció
  • Új törvény készül: börtön járhat a gyorshajtásért

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.