Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-03 19:51:00

Több tucat szervezet fogott össze az élelmiszerárak normalizálásáért

Zöld nők harcolnak az ÁFA ellen

Termelők, kereskedők és zöldszervezetek (köztük a Zöld Nők) fogtak össze, hogy a kormányzat az élelmiszerágazatot sújtó, jelenlegi 25 százalékos ÁFA-terhet 5-re csökkentse.

A kistermelők érdekképviseletét és az egészséges, hazai, helyi termékek piacra jutásának elősegítését szeretné előmozdítani az a 77 szervezet, akik támogatják, hogy a hazai élelmiszerek általános forgalmi adóját 5 százalékra mérsékeljék – adta tudtul a Szövetség az Élő Tiszáért.

Bizonyos esetekben nulla is lehet az áfa

A szervezet hivatalos álláspontja szerint a Hazai termékek és a hazai termékek értékesítését felvállaló kereskedelmi egységek is versenyhátrányban vannak az import termékekkel szemben, illetve az import termékeket értékesítő kereskedelmi egységekkel szemben. Ez ellehetetleníti a tájboltok üzleti megtérülését és ezzel akadályozza az újabbak létrejöttét is.

A számos termelőt, környezetvédelmi szervezetet, köztük a Zöld Nőket is tömörítő mozgalom tagjai egyetértenek abban, hogy a helyi élelmiszerek piacra jutásának folyamatában igazságtalan a jelenlegi adórendszer. Amikor ugyanis az alanyi jogon ÁFA-mentes kistermelő egy kereskedőnek értékesíti a termékét, az üzlet rögtön rá kell, hogy terhelje a 25 százalékos ÁFÁ-t az élelmiszer árára. Amire természetesen ezen kívül rakódik még a rezsiköltség, a munkabér, és a nyereség.

Mivel a fizetőképes kereslet hazánkban jelenleg sajnos alacsony, így az igényesebb tartalmú, értékesebb, kisszériás termékeket, csak egy nagyon szűk fogyasztói réteg tudja napi szinten megvásárolni. Ausztriában egy-egy gazdabolt, tájbolt 15-25 százalékos árrés-képzés mellett sikeresen működhet, és üzleti funkciója mellett egyszerre turisztikai attrakció is.

A Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció – 2020 címmel társadalmi egyeztetésre bocsátott vitaanyag a problémák között említi az élelmiszerágazatot sújtó, jelenlegi ÁFA-terhet, ami más stratégiai célokat is veszélyeztet. Az összefogók egyetértenek abban, hogy ezek miatt kerül mindig árelőnybe a sokszor silány minőségű importtermék.

A Magyar Kisállat-nemesítők Génmegőrző Egyesületének vezetője, Szalay István jelezte, hogy a hazai nemesítésű és fenntartású haszonállatfajták tenyészállataira vonatkozó ÁFA mértékét akár nullára is lehetne csökkenteni. Ez jelentősen növelhetné a tenyészállat-forgalmat és tartást, ami a végtermék-előállítás egyik meghatározó feltétele.

 

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.