Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-30 11:35:00

Részmunkaidő az anyáknak, több szerep az apáknak

Változhat a családi pótlék összege

A gyermek életkora alapján is differenciálhatja a kormány a családi pótlék összegét- adta hírül a Magyar Nemzet. Az apák szabadságát is átalakíthatják és a készülő törvényben várandósra cserélnék a terhes jelzőt.

A kormány terveiről elsőként a Családháló.hu internetes oldal adott hírt, majd ennek nyomán a Magyar Nemzet felkereste a Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesüléseket. A nagycsaládosok támogatnák a kormány elképzeléseit.
 

Mi változna?

A készülő sarkalatos törvényben úgy változna a jelenlegi családi pótlék rendszere, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálódna az összeg- írta a Családháló.hu. A hétfői Magyar Nemzet erre hivatkozva azt írja, hogy a KDNP által kidolgozandó javaslatban számos jelenlegi jogszabályt megerősítenének a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható.

Felvetődött az is, hogy külföldi mintát alapul véve a családi pótlék csak bizonyos ideig járna a gyermek megszületése után (a gyermek megszületésétől 3-5 éves korig) és ezt követően csak akkor járna újra, ha megszületik a második gyermek is. A családi pótlék továbbra is minden gyermek után járna, de mint írják: egy nem rászoruló családnak lehetősége van lemondani az összegről, de kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

A Családháló.hu úgy tudja, hogy komoly hangsúlyt fektetnének az apa szerepének kiemelésére, ezért a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét is átalakítanák. A tervek között szerepel az is, hogy az eddigiekhez képest erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermeket vállaló nőket- így akár részmunkaidőben is foglalkoztatnák a munkába visszatérő anyákat a gyermek 3 éves koráig.
 

Névváltozások is lehetnek

Az internetes portál információi szerint a különböző juttatások elnevezésében is változtatások lesznek, egyedül a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) neve maradna a régi. A jelenlegi „terhes” elnevezéseket „várandósra” változtatnák a 2012. január 1-jén életbe lépő törvényben- ezzel is bizonyítva, hogy a gyermekvállalás nem teher, hanem öröm a leendő anyáknak.

Harrach Péter a Magyar Nemzet megkeresésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta felröppent híreket. Annyit elmondott: valóban lesznek változtatások, de részleteket egyelőre nem kívánt elárulni a tervezetből. A frakcióvezető a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta: a törvény előkészítése egyelőre abban a stádiumban van, hogy kérték a pártok, a civil- és szakmai szervezetek segítségét, hogy közösen rendezzék az összegyűlt anyagot. Ezt követően készülhet el a normaszöveg. Harrach elismerte, hogy készült már alternatív szöveg, de azt nem erősítette meg, hogy az egyezik-e az interneten megjelent információkkal.
 



A NOE egyetért a legtöbb változtatással

Székely Hajnalka, a Nagycsaládodok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a KDNP egyeztetett a szervezettel és a Családháló.hu információi megegyeznek az egyesület javaslataival. Az elnök a lapnak elmondta, hogy a javaslatok nagy többségével egyetértenek.

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE szakértője viszont nem tartja szerencsésnek, hogy a családi pótlék kifizetését a második gyermek megszületéséhez kötnék. Morvayné elmondta: egy gyermek is többletkiadást jelent egy családnak, ezért az egygyermekes családokat is megilleti a támogatás. A szakértő kifejtette: erősebb munkavédelmi szabályok kellenek a gyermeket vállalók érdekében, így talán nem lesznek kiszolgáltatottak a munkáltatókkal szemben.

A munkáltatók dolgát is könnyítendő, a gyermekes szülők esetében csökkenteni kellene azokat a járulékokat, amelyeket a munkaadó fizet a munkavállaló után. Ezáltal ösztönöznék őket a többgyermekes dolgozók felvételére. A pótszabadságokról szólva a szakértő azon az állásponton van, hogy a jelenlegi rendszer átalakítása akkor lenne megfelelő, ha nem a munkaadót terhelnék a szabadság utáni járulékok befizetése.

 

(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.