Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-24 12:24:00

Mindkét olajtípus hordója 100 dollár fölött, gyengülnek a tőzsdei mutatók

Válság újratöltve: ugyanott az olajár, mint 2008-ban

Ugyanazokat a számszaki mutatókat produkálja a világgazdaság a napokban, mint 2008-ban, a válság első évében. Újra 100 dollár fölött mindkét, a kereskedelmi forgalom többségét adó olajtípus, a tőzsdék gyengülnek.

Sokkoló hírként szembesültek a világpiaci szereplők a mai olajár-jelentésekkel: az északi-tengeri Brent-típusú energiahordozó hordónkénti ára – hároméves csúcsot döntve – megközelítette a 120 dollárt. A másik meghatározó olajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) is rohamosan drágul, ma – 2008 októbere óta először – átlépte a 100 dolláros határt, adta tudtul az MTI. A jegyzés egészen 101 dollárig szaladt fel kora délelőttig. A jelenséget elsősorban az olajkitermelő észak-afrikai térség krízisével magyarázzák, ám elgondolkodtató, hogy a többi világgazdasági mutatóval együtt a 2008-as, válság előtti konstelláció ismerhető fel – immár hónapról-hónapra.

A Platts olajpiaci hírszolgálat értesülése szerint Brüsszel nem aggódik a líbiai olajszállítások kiesése miatt, mivel az EU elegendő alternatív beszerzési forrással rendelkezik, az olajár-emelkedés inflációs hatása azonban aggodalomra adhat okot. "Az EU olajszükségletének 10 százalékát fedezi líbiai importból. A szállítások leálltak, de az EU alternatív forrásokból, például Szaúd-Arábiából fedezni tudja a kiesést" - idézi Marlene Holzner bizottsági energiaügyi szóvivőt a Platts. Az olasz Eni energiaipari konszern elnöke Paulo Scaroni szerint a líbiai olajtermelés a zavargások miatt 75 százalékkal, napi 1,2 millió hordóval esett. Líbia az IEA adatai szerint napi 1,6 millió hordó olajat termel és ebből napi 1,4 millió hordót exportál.
Az olajárakról szólva Marlene Holzner uniós energiaügyi szóvivő kijelentette, hogy az EU-nak csak akkor kell aggódnia hátrányos gazdasági következmények miatt, ha az olajár több hónapig tartósan a 100 dolláros határ felett marad, illetve szélsőséges volatilitást mutat több hónapon keresztül. "Aggodalommal tekintünk az emelkedő olajárakra" - mondta Amadeu Altafaj Tardio uniós gazdasági és pénzügyi szóvivő. "Az inflációs adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy az főként az energiaárak emelkedése miatt növekszik. Minden más tényező nagyjából stabil. Afelől nem lehet kétségeink, hogy az olajárak emelkedése kedvezőtlen hatással lesz az infláció alakulására."

A helyzetet nem könnyíti meg a kereskedelmi mutatók tendenciája: a vezető részvények gyengülésével indult a kereskedés a nyugat-európai tőzsdéken. Az elemzők ezt is elsősorban az észak-afrikai és közel-keleti bizonytalansággal magyarázzák. A nyugat-európai tőzsdék egyébként immár a negyedik kereskedési napot kezdték gyengüléssel. A térség valamennyi tőzsdéjén estek a mutatók, a régió teljesítményét összefoglalóan kifejező FTSEurofirst 300 index 0,7 százalékos gyengülés után 1144,02 ponton, február 1-je óta a legalacsonyabb szinten állt a nyitás utáni percekben.

Jellemző azonban, hogy a befektetési mentővalutaként számon tartott svájci frank történelmi csúcsra erősödött a dollárral szemben. Reggel egy dollár 0,9267 frankot ért a nemzetközi kereskedésben, ugyanakkor egy euró 1,2707 svájci frankot ért. A frank a forinttal szemben is erősödött, 216,01 forinton jegyezték, ezen a szinten legutóbb január 13-án volt.

I. Sz. /mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.