Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-14 06:01:00

A piaci alapon működő hulladékkezelés képes az ipar fellendítésére

Üvegszemétből építőanyag: új magyar csoda

Építőanyagot gyárt júliustól üvegszemétből egy hódmezővásárhelyi vállalkozás.

Egy hódmezővásárhelyi vállalkozás a hulladékkezelőktől átvett üvegszemétből gyártana építőanyagot – mondta Mányi István ügyvezető. A közel 650 milliós beruházásból induló vállalkozás 25 munkahelyet teremt és évente 12 ezer tonna üveget hasznosít újra. A hulladékkezelők kezdeményezésére hamarosan az elhasznált televíziós csövek üvegtartalmát is befogadják és feldolgozzák, a képcsövek eddig igen magas költségráfordítással, külföldön hasznosultak.

Mányi szerint a januártól üzembe álló, új hulladékkezelő szervezet nem fogja megoldani az újrahasznosítás problémáját. Úgy véli: a tárcának nem a visszagyűjtés államosításával, hanem a hulladék-feldolgozó ipar fejlődésének ösztönzésével kellene foglalkoznia. A szakember szerint, az államosítás helyett olyan intézkedéseket vár a szakma a tárcától, amelyek a piaci szereplőket az újrahasznosítás irányába terelik. Ilyen motiváló tényező lenne a hulladékból készült termékek felhasználásnak elsődlegessé, vagy akár kötelezővé tétele.

Az igazgató rámutatott: a Hulladékgazdálkodási Törvény módosítása során világosan ki kell jelölni, hol húzódik a határ a hulladék, tehát a potenciális költség és az értékkel bíró alapanyag között, továbbá rendezni kell az ágazati szereplők teherviselésének ma még sokat vitatott kérdését is. Hosszú távon, a piaci alapon működő hulladékkezelés képes az újrahasznosító-ipar fellendítésére és működtetésére és ez viszont is igaz, hiszen kölcsönös üzleti érdek fűződik ahhoz, hogy a visszagyűjtött szemét minél nagyobb része értékesítésre, illetve felhasználásra kerüljön.

 

mti/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.