Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-11 15:30:00

A boltok akár házhoz is szállítják az árut a rászorulóknak

Újítás Gyöngyösön: segély a közértből

Júliustól utalványban fizetik az átmeneti segélyt Gyöngyösön. Az önkormányzatnál azt remélik, így az emberek valóban arra költik a támogatást, amire való – írja a heol.hu.

A gyöngyösiek közül vannak, akik nem örülnek annak, hogy az átmeneti segélyt nem készpénzben, hanem utalvány formájában kapják meg. Így ugyanis nem ott és arra költhetik a támogatást, amire akarják.


Akár házhoz is szállítják a megrendelt termékeket

Bozsik István alpolgármester elmondása szerint a módosítással az volt a céljuk, hogy a rendkívüli esetekben adható havi hatezer forint juttatást valóban az életkörülmények javítására fordítsák az emberek. Éppen ezért élvezeti cikkeket, például dohányárut, alkoholt és kávét nem lehet az utalvánnyal vásárolni. Bízunk benne, hogy e kezdeményezéssel az uzsora is visszaszorul, vagy legalább csökken. Ha valakinek közüzemi tartozása van és annak rendezéséhez kér segítséget, akkor neki nem utalványt adunk, hanem a szolgáltatónak utaljuk át az összeget – ismertette a július óta hatályban lévő önkormányzati rendelet részleteit az alpolgármester.

Az utalványok csak azokban az üzletekben válthatók be, amelyek részt vesznek a város által indított programban. A pályázó boltok közül 22 csatlakozási szándékát fogadta el a helyhatóság. Köztük van hipermarket és kisvállalkozás is, amely akár házhoz is szállítja az árut. Ez azért fontos, hogy az akadályozott és a beteg emberek is ellátáshoz juthassanak.

Még nem sokan váltottak be utalványt. Talán augusztusban és szeptemberben az iskolakezdés miatt nagyobb arányban használják fel. A júliusban kiállított utalványokkal az év végéig lehet vásárolni – tájékoztatott Bozsik István.


A bolttulajdonosok betartják a szabályokat

Mácsár Lászlóné egy éve nyitotta meg kis vegyeskereskedését az északnyugati városrészen. Azért csatlakozott az utalványos programhoz, mert szerette volna fellendíteni az üzlete forgalmát. – Évek óta jó üzleti kapcsolatot ápolok az önkormányzattal, és úgy gondolom, nemcsak én és a vásárlók, hanem a város is jól jár a partnerségemmel. Mindenki csak azt kaphat utalványra, ami jár érte. Cigarettát, alkoholt és kávét senkinek nem adok. Ez a jó kapcsolat alapja, ezt nem kockáztatom – jelezte a tulajdonos.

Volt már, aki meg akart győzni, hogy adjak a „tiltott listán” lévő termékekből az utalványért cserébe. Akadt olyan is, aki megpróbálta, hátha pénzre váltom a szelvényét – összegezte tapasztalatait Dudás János bolttulajdonos. Nem engedtem. Egyébként is rendszeresen ellenőrzi az utalványt elfogadó üzleteket az önkormányzat. A haszon pedig nem annyi, hogy érdemes lenne kockáztatni.


Három településen adnak bónt

Heves megyében egyedülálló Gyöngyösön a segély utalványos kifizetése. Az országban is csak még két településen, Pakson és a Hajdú-Bihar megyei Derecskén vezették be, hogy sorszámozott bónnal fizetik ki az önkormányzati támogatást. Az átmeneti segélyként adható utalványért Gyöngyösön élelmiszer, vegyi- és papíráru, valamint ruházat vásárolható az elfogadóhelyeken.

Az utalványok szigorú számadású nyomtatványok, ezért készpénzre nem válthatók, át nem ruházhatók, és kizárólag a rajta feltüntetett számú személyi igazolvány felmutatásával együtt érvényesek. Aki vét az előírások ellen, az okirat-hamisítást követ el. A szabályok betartását próbavásárlásokkal ellenőrizzük.


(forrás:heol.hu)
 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.