Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-16 21:00:00

A javaslatok alapján átdolgozzák a rendelkezést

Új törvény: a kormány szerint több, a civilek szerint kevesebb a támogatás

Az új civiltörvénnyel az egyesületek működését egyszerűsítenék, ám a visszajelzések alapján éppen ezt nehezíti meg az új jogszabály, amelynek átdolgozott változatát a napokban vitatja meg az Országgyűlés.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háromféle jogszabályt „gyúrt össze” a civiltörvény elnevezésre keresztelt „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetében, amelynek általános vitáját ezen a héten kezdi meg az Országgyűlés.


Egyszerűbb, átláthatóbb működés?

Az érintettek visszajelzéseikben elsősorban a jogi és adminisztratív visszásságokat kifogásolták, de érkezett észrevétel a pályázati rendszerek bonyolultságával kapcsolatban is. Az első koncepciót idén júniusban hozták nyilvánosságra, majd a konzultáció során beérkezett javaslatokkal kiegészítve novemberben nyújtották be az új verziót. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint a törvénytervezet elfogadásával létrejöhet egy olyan új szervezeti forma, a civil társaság, amely „mindenfajta bírósági regisztráció nélkül”, személyek közös elhatározása mentén alakulhat meg. 

A törvényjavaslat az előterjesztők szerint egyszerűsíti a civil szervezetekre vonatkozó különböző gazdálkodási szabályokat is. Ha elfogadja az Országgyűlés a tervezetet, akkor civil társaságot természetes személyek nem gazdasági érdekű közös céljaik előmozdítására és közösségi célú
tevékenységük összehangolására, vagyoni hozzájárulás nélkül is létrehozhatnak.

A civil társaságra a polgári jogi társaságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a társaságot a társasági szerződésben ügyvitelre kijelölt tag kivételével bármely tag azonnali hatállyal indokolás nélkül felmondhatja. A társaság azonban csak akkor szűnik meg a tag halála, illetve felmondása esetén, ha a tagok száma egy főre csökken. A törvényjavaslatban arról is határoztak, hogy a jövőben létrehoznák a Civil Információs Portált, amely ismertetné a nyilvántartásba vett szervezetek adatait, így azokat bárki megtekinthetné, aki valamelyik egyesület után érdeklődik.

Sürget az idő – több vagy kevesebb lesz a támogatás?

A kormányzatnak azért annyira sürgős, hogy minél előbb elfogadja az Országgyűlés a törvénytervezetet, mert 2012-től a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatási rendszer helyett a Nemzeti Együttműködési Alap biztosítaná a költségvetési forrásokat a civil szervezeteknek. Az alappal tehát a civilek támogatását is megújítanák, így 2012-től az ország gazdasági és pénzügyi teljesítőképességéhez mérten a bejegyzett szervezetek költségvetési forrást kapnak működésük, szakmai programjaik megvalósításához, de igényelhetnek pénzt az európai uniós tagállamok civil szervezeteivel folytatott együttműködésre, illetve a Kárpát-medencében kifejtett civil társadalmi aktivitás támogatására is. 

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Reflex Környezetvédő Egyesület az új civil törvénnyel kapcsolatban korábban aggodalmát fejezte ki. Véleményük szerint az új szabályozás miatt a szervezetek elveszíthetik közhasznúsági fokozataikat és állami támogatásaikat, csökkenhet a civil kontroll, és erősödhet a mindenkori kormány politikai befolyása a szektorban, valamint jóval kevesebb állami forrással számolhatnak a civil szervezetek.

A civilek tartanak tőle, hogy a tervezet elfogadásával a jövőben jóval kevesebb támogatásra számíthatnak. Idén például a 7,5 milliárd forintos állami támogatás felét zárolták, sőt a 2012. évi költségvetési javaslat alapján a pályázati források 1,5 milliárd forintra csökkennek.

 

A. S.

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.