Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-07 11:29:00

Rossz fogak, szembetegségek: 1700 kicsit vizsgáltak meg

Új kutatás: nagyobb veszélyben a gyermekek egészsége

Összesen 1700 gyermek egészségi állapotát mérték fel a Semmelweis Egyetem kutatói, és elkeserítő eredményre jutottak: minden ötödik gyermek foga rossz, több mint 6 százalékuk pedig szemészeti rendellenességgel küzd.

1700 gyermeket vizsgáltak meg két nap alatt a Semmelweis Egyetem gyermek szakorvosai az Egészségliget rendezvényen, a hétvégén. A fogászati szűrésen résztvevő 260 gyermek mintegy 20%-ának volt lyukas, beteg foga, de a lepedékjelző rágótabletta szinte mindenkinél talált fogmosási hiányosságot.

Az egyetem szemész szakorvosai 225 gyermeket vizsgáltak meg, 6,2 százalékuk esetében szűrtek ki valamilyen szemrendellenességet. Két csecsemőnél találtak olyan eltérést, amelyet csak műtéttel lehet megoldani. A felfedezett könnycsatorna-elzáródás egyébként az újszülöttek hat százalékánál okoz problémát, míg a másik, súlyos elváltozás: az epiblepharon egy fejlődési rendellenesség. A szempillák befelé fordulnak, károsíthatják a szaruhártyát, és látásromlást okozhatnak, ám a szűrésen a problémát időben észrevették, így egy műtéttel megelőzhető a baj – nyilatkozta Veres Gábor szakorvos.

A fogászati és szemészeti szűrésen kívül hallásvizsgálatot, ízületi betegségek, hasfájásos- és vesebetegségek szűrővizsgálatát is elvégezték az I. és II. Gyermekklinikájának szakorvosai.

 

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.