Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-15 15:10:00

Valaki mindenképpen rosszul jár

Új kormányhatározat: táppénzesek előnyben?

Cáfol a kormány: nem tennék kötelezővé, hogy a táppénzes betegek a rendelési idő 60 százalékát kapják meg a diákok a vagy nyugdíjasok rovására.

Cáfol a kormány: nem tennék kötelezővé, hogy a táppénzes betegek a rendelési idő 60 százalékát kapják meg a diákok a vagy nyugdíjasok rovására. Az egészségügyi államtitkár ehelyett csak annyit írna elő, hogy a táppénzesekre fordítható idő ne haladja meg az említett 60 százalékot. Az orvosok szerint hasznos lehet a rendszer újraszervezése – gyorsulna az ellátás folyamata, amivel több pénz maradhat az egészségügyben is.

A Népszabadság szerdán reggel számolt be arról, hogy júliustól a táppénzes betegek előnybe kerülnének az inaktív rászorulókkal – kisgyermekes anyákkal, diákokkal, munkanélküliekkel és nyugdíjasokkal – szemben; értesüléseik szerint a kormány kötelezné a gyógyítókat, hogy a rendelési idejük legfeljebb 60 százalékát az aktív dolgozók soron kívüli vizsgálatára tartsák fenn. A lap úgy tudja, a tervezett intézkedés megtakarítási célokat szolgálna: elvileg már azzal is 2,8 milliárd forintot lehetne spórolni, ha a távpénzen töltött időszakok összessége akár csak egy napot megrövidül. A Népszabadság ugyanakkor cikkében felhívta a figyelmet az amúgy is túlterhelt ellátási rendszer gondjaira; sokan heteket, hónapokat várnak egyetlen vizsgálatra – érdekeik viszont most háttérbe szorulnak az aktívan dolgozókéval szemben. A rendelési idő maradék 40 százalékában az orvosok sem tudnák ellátni a megsűrűsödő betegállomány – figyelmeztetett az újság.

A Népszabadság közlésével kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának egészségügyi államtitkárságát is, ahol szóbeli választ nem adtak kérdéseinkre, küldtek viszont egy közleményt. Eszerint a cikkben olvashatóak nem felelnek meg a valóságnak, a kormány tervezett jogszabály-módosítása ugyanis nem teszi kötelezővé a 60 százalékos limitet – csak azt írná elő, hogy a táppénzes betegekre fordított rendelési idő ezt a határt ne haladhassa meg. „Az azonnali és sürgős ellátást igénylő betegek továbbra is abszolút elsőbbséget élveznek. A szakmailag indokolt esetek nem szenvedhetnek hátrányt az ellátás során a keresőképtelen betegekkel szemben” – hangsúlyozza közleményében az államtitkárság. Álláspontjuk szerint a szabályozás éppen hogy a nem soron kívüli betegek ellátását biztosítja, azokban az esetekben, amikor egy-egy szakrendelésen időszakonként emelkedik a táppénzes kliensek száma.
 

Táppénzesek előnyben?

A közlemény szól a táppénzes beutaló kritériumairól is: a keresőképtelenséget megállapító orvos soronkívüliséget biztosító beutalót akkor adhat, ha a beteg táppénzre jogosult, és ugyanazon betegségéből adódóan folyamatosan, legalább 15 napon át fennáll a keresőképtelensége. A feltételek előírásával elvileg megakadályozható, hogy egyes biztosítottak a táppénz reményében keresőképtelen állományba vetessék magukat.

Az OrientPress Hírügynökség által megkérdezett fővárosi és Pest megyei orvosok örültek annak, hogy júliustól változhat betegellátás rendszere: mint egybehangzóan állították, ezzel fellendülhet a betegellátás folyamata – a táppénzes betegek gyorsabban kapnak ellátást, s így hamarabb térhetnek vissza a munkába, amivel az egészségügy csak nyerhet. A cikk folytatása az OrientPress-en!

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.