Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-19 12:29:00

Kilenc év alatt, három lépcsőben érnénk el az európai szintet

Új előírás: minden házat hőszigetelni kell!

Majdnem minden magyart érint: az érvényes, uniós előírásoknak megfelelően 2019-ig duplájára kell növelni a lakóházak hőszigetelésének hatékonyságát. A gyártók szerint ezt három lépcsőben lehet megvalósítani.

A Magyar ESP Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete javasolja, hogy jelentősen szigorítsák az épületek hőszigetelési előírásait. Ezt három lépcsőben képzelnék el: a magyar épületeknek 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben is egyre komolyabb feltételeknek kellene megfelelnie, mivel 2020-ra eleget kell tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint csak közel nulla energiaigényű házak épülhetnek. A hivatkozott uniós előírás egyébként a tavaly májusban született parlamenti és tanácsi irányelvként. Miután a magyar hőszigetelési előírások enyhébbek, mint a régi tagállamokban alkalmazottak, így a szigorítás is nagyobb lesz.

A jelenlegi magyar követelményeket jelentősen kell szigorítani. Például a falak hő-átbocsátása több mint a felére, 0,45-ről 0,2-re kell, hogy csökkenjen kilenc éven belül. Így a téglafalakat is hőszigetelni kell, hiszen a jelenlegi 38 centiméter vastag üreges blokkok hő-átbocsátása 0,4 körüli. A köznyelvben hungarocellnek nevezett hőszigetelő anyag minden egyes köbméterének előállításához 36 liter kőolaj szükséges. Egy átlagos családi ház hőszigeteléséhez pedig 670 liternyi kőolajból készült anyagra van szükség. Az energetikai számítások alapján egy családi ház 50 év alatt 93 ezer liter fűtőolajat takarít meg hatékony hőszigetelés mellett.

 

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.