Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-09 19:30:00

Egyre jobban eldurvul a vita az egyesület és az önkormányzat között

Tűzraktér: kikapcsolták az áramot, de kitartanak

Perbe fogta a Terézvárosi Önkormányzat az Art Sector Alapítványt, miután egy április határozatot követően az alapítvány nem hagyta el a Hegedű utcai épületet.

A per július 12-én indul a Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat üzemeltető Art Sector Alapítvány ellen. A kulturális központ képviselői múlt héten egy rangos díjátadón, a Kultúrák karneválján vettek részt Berlinben, ahol munkásságukat ismerték el. Ugyanakkor itthon, a VI. kerületi önkormányzat az Elektromos Művekkel kikapcsoltatta az áramot a Hegedű utcai székhelyen- írja a kulturpart.hu.


Ki az úr a háznál?

Az egyesület sajtóközleményében az áll, hogy a Terézvárosi testület április végi ülésén eldöntötte, hogy az Önkormányzat a Hegedű utca 3. szám alatt saját alkotóházat kíván üzemeltetni. Ezzel egy időben felszólította a 2008 óta a Hegedű utcai ingatlant kulturális központként és több száz művészt befogadó alkotóházként sikeresen működtető Tűzrakteret, hogy pár napon belül adják át az épületet. Az új alkotóházat pedig a pár utcára lévő Eötvös 10. nevű kerületi kulturális intézményt is üzemeltető Terézvárosi Kulturális Zrt. gondjaira szerették volna bízni. A Tűzraktér vezetősége, művészeivel történt egyeztetés után úgy döntött, hogy átmenetileg nem vonul ki a házból, mert nem akarja sorsára hagyni és kiszolgáltatni alkotóit egy bizonytalan és koncepció nélküli önkormányzati döntésnek.– írja közleményében az egyesület.

A közleményben azt is írják, hogy az elmúlt hónapokban a Tűzraktér arra törekedett, hogy megvédje az általuk közvetített kulturális értékeket és az épületre fordított anyagi beruházásokat. Az egyesület készen állt arra is, hogy jogi úton rendezzék a fennálló problémát az önkormányzattal.– írják. Azt is közölték, hogy mindenféle egyezetés nélkül, a legkülönflébb időpontokban bukkantak fel az alkotóműhelynél önkormányzati tisztviselők, akik tolakodóan követelték, hogy bejussanak az alkotóterekbe. Hozzátették: ezidáig a művészek és a műhely vezetői mindig készségesen válaszoltak az őket felkereső képviselők kérdéseire, hiszen bíztak az eredményes együttműködésben. Úgy érzik, hogy ezeket az információkat (elérhetőségek, pénzügyi adatok, stb.) arra használta fel Hassy Zsófia, a kerületi polgármester, hogy kiadja azokat a Terézvárosi Kulturális Zrt.-nek. Azt írják: Bökönyi Anikónak, az E10 vezérigazgatójának azonban tudomásuk szerint a jelen pillanatig egyetlen művésszel sem sikerült megállapodnia. Szőcs megvédi a Tűzrakteret a fideszes önkormányzattól (videó)


Erősítik bástyáikat

Az egyesület kiadott sajtóközleményében közölte: alkotóinak védelme érdekében és a zavartalan lebonyolítások miatt portaszolgálatot üzemeltetnek, melyre válaszul a kerületi önkormányzat egy biztonsági céget állított az épület elé. Azt is írják, hogy a dr. Bondula Csaba alpolgármester ezekkel a szavakkal inzultálta az egyik huszonéves színésznőt: „Higgye el, szívesen átmennék a testén.”


Nem hagyják veszni a kulturális műhelyt
Fotó: mindennapibetevo.freeblog.hu

Mindezek mellett egymást érték az Art Sector Alapítvány Állami Számvevőszékes vizsgálata, a kereskedelmi tevékenységet már nem végző Tűzraktér Kft. gyorsított adóellenőrzése, ÁNTSZ-ellenőrzés, tűzvédelmi ellenőrzés (például Facebook-képen gyerekrajz mellett látható kondéros főzéshez bekötött gázpalack miatt), rendőrségi látogatások, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal ellenőrzése, valamint a kerület Kereskedelmi Osztályának rendőrökkel kísért akciója, amelynek során teljesen indokolatlanul bezáratták a már kávézóként nem funkcionáló földszinti kiállítóteret. A vizsgálatok során semmilyen hibát nem találtak a hatóságok– áll a közleményben. A bezáratott vendéglátás miatt viszont jelentős bevételektől estek el, így számos munkatársuktól kénytelenek voltak megválni, vagy fizetés nélküli munkára kérni őket. A bezáratott kiállítótér ügyében pedig fellebbezést nyújtottak be.


Nem hagyják abba

Ugyanakkor, a nehézségek ellenére alkotóik számos sikert értek el az elmúlt hónapokban: a Laboratorium Animae színházi társulat a Belgák Fesztiválja elnevezésű országos fesztivál fődíjasa lett, a Radikális Szabadidő Színház pedig az NKA-tól nyert jelentős összeget portugáliai vendégjátékra. Képzőművészeik számos kiállítást tartanak az ország minden táján, valamint színészekkel, táncosokkal és képzőművészekkel jelen voltak a Múzeumok Éjszakáján: a Budapest Kulturális Klaszter keretében a fővárossal közösen rendezett Földalatti-projektben.– írja az egyesület.

A berlini fontos kulturális eseményről hazatérve kézhez kapták a július 12-ére kitűzött perről szóló bírósági okiratot, melyben a Terézvárosi Önkormányzat kéri a tisztelt Bíróságot, hogy „kötelezze az alperest [Art Sector Alapítvány], hogy a 1061 Budapest, Hegedű u. 3. szám alatti ingatlant kiürített állapotban bocsássa vissza felperes [Terézvárosi Önkormányzat] birtokába”. Az önkormányzat indokként sorolta fel a rosszhiszemű birtoklást és a fiatal művészek kiteljesedését.

A közleményben leírják: a Hegedű utcában áram nélkül maradt alkotók és kulturális szervezők jelenleg is kitartanak, és emelt fővel néznek a jövő héten induló per elébe. Mindeközben továbbra is zajlik a szabad alkotás, a programok tervezése, nem csupán helyi, hanem városi, országos és nemzetközi terepen is.

 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.