Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-18 13:34:00

Szeptembertől több mint 800 millióra pályázhatnak a termelők

Túlélési lehetőséget kaptak a tanyák?

Európában mintaértékű gazdaságokká fejlesztenék a tanyákat, most a termelők és a hátrányos önkormányzatok több mint 800 millió forintra pályázhatnak.

Megjelent a Tanyafejlesztési Programról szóló rendelet, összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptember 1-től 30-ig az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek. A pályázatokat a legfeljebb 60 napos határidő alatt bírálják el, a támogatott pályázókkal 30 napon belül szerződést is kötnek – tudtuk meg a vidékfejlesztési tárca sajtóosztályától.

A tárca közleményében felhívta rá a figyelmet: a Tanyafejlesztési Program a kormányzat vidékstratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. A programra fordítható 825 millió forint összesen 207 településen vehető igénybe, a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél a beruházás teljes költségének 90 százaléka, míg tanyagazdaságok fejlesztésénél 75 százaléka. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet.

A tanyaprogramra elkülönített támogatásból elsősorban a rossz állapotú utak felújítását, az ehhez szükséges gépek beszerzését, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítését állatállomány kialakítását bővítését, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozását, vetőmagok és gyümölcsfák beszerzését, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítását, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítését lehet megvalósítani. A pályázatra vonatkozó rendeletből kiderül: tanyaprogram nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül. A kiírók szándékai szerint a támogatott gazdálkodási formák a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazdaság Európában kialakult fejlesztési modelljének mintapéldái lehetnek.

 

-mi-

Nyitókép innen!

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.