Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-04 18:30:00

Szőcs: a zene és a dal segíthet feldolgozni a targédiát

Trianonra emlékeztek határok nélkül

Fekete betűkkel írta be magát a mai nap az emlékezetekbe. A Trianoni Békeszerződés aláírásának évfordulóját az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti összetartozás napjává.

Mindenhol, ahová magyarokat vittek, vagy áthelyezték fejük fölött a határokat, ott magyar jelenlét, egy kis darab magyar haza van, és immáron marad is örökre - mondta Szijjártó Péter szombaton Komáromban a Trianon-emléknapon, a felvidéki kitelepítettek és deportáltak X. országos találkozóján.

"Sem a Harmadik Birodalom, sem a Szovjetunió, sem Csehszlovákia nem létezik. Mi viszont, ha közjogilag részekre vagyunk is szabdalva, egy erős, egységes, emelkedő nemzetként emlékezünk" - tette hozzá a kormányfő szóvivője, aki szólt arról is, hogy komáromi nagyszülei révén családjának "van tapasztalata" a kitelepítésekről.

A rendezvényen felszólalt Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki szerint furcsának tűnhet ilyen szomorú eseményt Komáromban rockoperával ünnepelni, de a zene és a dal segíthet feldolgozni a történelmi tragédiát.

Molnár Attila Komárom polgármestere köszönetet mondott a kitelepítettek találkozóját szervező Kecskés László Társaságnak, és bejelentette, mindent megtesz azért, hogy a felvidéki kitelepítettek kárpótlásának ügye hamarosan a Parlament elé kerülhessen.

A találkozó záró rendezvényén, este Duray Miklós pozsonyi politikus szólal majd fel az elszakított országrészek képviseletében, végül a Magyarock Dalszínház bemutatja Másik Lehel és Vizeli Csaba Fehérlaposok című rockoperáját, amely Szlovákiából Magyarországa telepített családok történetét dolgozza fel.
 

Történelem

A trianoni Békeszerződés az első világháborút lezáró, Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként keletkezett. A háborút elveszítő Magyarország és a háborúban győztes anatant szövetség hatalmai megállapodtak Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határaiban.

A békeszerződést 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben. A szintén antant tag Egyesült Államok nem írta alá a szerződést, de később Magyarország békét kötött vele- amely egyenértékű a trianonival.

A szerződést nem egy esetben említik békediktátumként, ezzel jelezve, hogy a szerződésben foglaltakat kényszer hatására kellett aláírniuk.


(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.