Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-25 20:30:00

A zöldségválság családokat taszíthat nyomorba a Békés megyei településen

Totális uborkaszezon: négymilliót bukott a kistermesztő

Május 26-án megváltozott sok méhkeréki család élete. A Békés-megyei településen a többség uborkát termeszt, így a németországi hasmenésjárvány híre nagy bajba sodorta a településen élőket.

Sándor a debreceni nagybani piacon próbálkozik árujával, immáron csaknem egy hónapja hiába.

– Nálunk Méhkeréken négy-ötszáz család foglakozik kígyóuborkával, s ha nem lesz megfelelő a kártérítés, a többség valószínűleg tönkremegy. Fontos lenne, hogy tudjuk, milyen szempontok alapján állapítják majd meg a kártérítést, ezen múlhat a sorsunk – mondja az elkeseredett uborkatermesztő.


Pereskedni túl hosszadalmas volna

A gazda szerint nem mindegy, hogy mit térítenek majd meg. A piaci árat, vagy a termelői árat? Az el nem adott, a kidobott, vagy a le nem szedett uborka mennyisége lesz a mérvadó? Ráadásul az uborkánál a krízisnek hosszú távú hatásai is lehetnek, hiszen ha nem szedik le a termést, az befolyásolhatja a jövőbeni hozamot.

Azzal tisztában vagyunk, hogy az egész kárt nem fogják megtéríteni, így ezt nem is várjuk. Ha ötven százalékos támogatást kapnánk a veszteségeinkre, azt már el tudnánk fogadni, ez ugyanis elég lenne a túléléshez – folytatja a piacon rostokoló fiatalember.

Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy itt nem elemi csapásról van szó, pontosan behatárolható, ki okozta a kárt, ám ezt csak peres úton lehetne behajtani, ez pedig hosszadalmas folyamat, mely alatt csődbe jutnának a családok.


S akkor számoljunk együtt Sándorral!

Az uborkatermesztők életében május közepétől, június végéig tart a „főszezon”, azaz a Németországból érkező hírek éppen a legrosszabbkor jöttek. Hosszú évek tapasztalatait figyelembe véve ekkor 140-150 forintos kilónkénti árért lehetett eladni a termést, most viszont örültek, ha 20 forintért meg tudtak szabadulni tőle. A sokk utáni első héten ugyanis teljesen befagyasztották a felvásárlást.

Egy átlagos termelőnek 4800-5000 tő uborkája van, egy tőről, egy hónap alatt mintegy hat kilogramm termést lehet leszedni. Gazdaságonként tehát 30 ezer kiló uborka ment veszendőbe, ha ezt megszorozzuk 150 forinttal, már meg is kapjuk az eredményt, mintegy 4.5 millió forint a veszteség Ehhez persze még jönnek a költségek, hiszen a termelők az elmúlt időszakban is kijártak a piacra, csak éppen bevételük nem volt.

– A helyi FM-hivatalban azt mondják, nehéz megállapítani mennyi is volt a termés. Pedig ha egy hozzáértő kimegy a helyszínre, két perc alatt megmondja, hogy mennyi szedés volt. De ez túl egyszerű lenne. Az idő ellenünk dolgozik, ha nem találnak megoldást, sok család kerülhet komoly bajba – panaszolja a méhkeréki termelő.

Aztán beül a teherautó volánjához, s elindul hazafelé. A plató színültig el nem adott uborkával…

 

B. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.