Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-19 18:22:00

Figyelnek a testi, szellemi, vagy lelki állapotuk miatt hátrányos helyzetűekre

Több fogyatékkal élőt a médiába!

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanács szeretné, ha a korábbinál nagyobb szerepet kapnának a fogyatékossággal élők a közszolgálati médiában a médiatörvény és a készülő közszolgálati médiakódex szerint.

 „Minden eddiginél nagyobb szerepet kaphatnak a fogyatékossággal élők a közszolgálati médiában a médiatörvény és a készülő közszolgálati médiakódex szerint; a médiatanács várja a fogyatékossággal élők érdekvédelmi képviseleteinek javaslatait – mondta Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja az MTI-nek. A kódexet úgy próbálják összeállítani, hogy közben egyeztetnek a társadalmi szervezetekkel, köztük a fogyatékossággal élők szervezeteivel.

Mindez persze nem bíróság előtt kikényszeríthető jogszabály lesz, hanem iránymutatás, alapdokumentum, amelyet minden közszolgálati médiaszolgáltatónak követnie kell. A kódex érvényesülését a 14 tagú Közszolgálati Testület felügyeli, amelyben helyet kapott a fogyatékossággal élők delegáltja is. Auer János, a médiatanács tagja szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás céljai között szerepel az életkoruk, testi, szellemi, vagy lelki állapotuk, társadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévő csoportok és fogyatékossággal élők médiaszolgáltatással szemben támasztott sajátos igényeinek kielégítése.

Ujhelyi Zoltán, a Magyar Rádió szolgáltatási vezérigazgató-helyettese azt mondta: az eltérő tartalmú műsorok más-más érdeklődésű hallgatókat feltételeznek. Ilyen a fogyatékosok világa is, jól elkülönült csoportokra tagolódnak. Lehet csak nekik szóló műsort készíteni, de lehet, hogy így nem jut el mindenkihez az üzenet, és az sem mellékes, hogy az ehhez hasonló tematikus műsoroknak milyen a hallgatottsága. Az integrált műsorokkal pedig az lehet a probléma: a rövid tudósítások csak arra jók, hogy a jogszabályban meghatározott kötelezettségüknek eleget tegyenek. A tanácskozáson a civil szervezetek képviselői hangsúlyozták a közmédia társadalmi tudatformálásban betöltött fontos szerepét és azt, hogy a közmédiában több fogyatékossággal élő embert kellene alkalmazni.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.