Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-11 19:30:00

A vidéki hangulatú sátorban az allergiával ismerkedhetnek az érdeklődők

Sziget: parlagfűtépésre invitálják a fesztiválozókat

Parlagfűírtásra invitálják pénteken a Sziget Fesztivál résztvevőit a Vidékfejlesztési Minisztérium aktivistái. Azt csak remélni lehet, hogy az allergiás önkéntesek ezúttal távol maradnak a számukra veszélyes akciótól.

„Tépd!- Tegyél Te is a parlagfű ellen!” mottóval a parlagfű mentesítés fontosságára hívják fel a fiatalok figyelmét pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) standján a Sziget Fesztivál Civil Falujában. A szaktárca közlése szerint az úgymond szemléletformáló kampányában egy teljes napot szentelnek e célnak, mivel a parlagfű ellenes programban kiemelt célcsoportként kezelik a 16 - 35 év közötti fiatalokat.

A minisztérium vidéki hangulatot idéző sátrában az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológusa, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal országos növényvédelmi főfelügyelője tartanak tájékoztatást. A stand kuriózuma, hogy péntek délután Almási Kitti klinikai szakpszichológussal lehet beszélgetni az allergiával való együttélésről, az allergia pszichés okairól és természetesen minden olyan témáról, amely leginkább érdekli a fiatalokat – tudatták a szaktárcánál.

A szigetlakókat egyúttal játékos parlagfű-tépésre is invitálják. A VM hivatalos közléséből az nem derül ki, hogy vajon az érdeklődők figyelmét felhívják-e a gyomnövénnyel való testközeli ismerkedés veszélyeire. Mint arra ugyanis korábban Nékám Kristóf allergológus professzor többször is rámutatott: sok önkéntes parlagfű-írtónál éppen e nemes cselekedet váltja ki az első, komolyabb allergiás rohamot.

A szakember szerint így csak azok vállalkozzanak a virágzó parlagfű kézzel történő irtására, akik teljesen biztosak abban, hogy nem tartoznak abba az immár többmilliós táborba, akik érzékenyek erre a nagyon agresszív allergénre. Remélhetőleg a VM aktivistái is tanulmányozták az erről szóló cikkeket, így kellő óvatossággal toborozzák a lelkes önkénteseket a fűtépésre.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.