Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-25 16:40:00

Alkotói ünneplik a dokumentumot

Szétpolitizált húsvét: a Fidesz újjászületésről beszél, és nagyon büszke

A hétfői déli harangszót követően Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az új alkotmányt a budai várban. Szerinte a következő nemzedékek erre lesznek büszkék.

A köztársasági elnök szerint egy mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, amelyre a magyarok nemzedékek múlva is büszkék lesznek. Az államfő beszédében úgy fogalmazott: az új alaptörvény „mostantól, mint a földbe vetett mag, várja, hogy rendelt idejében szárba szökkenhessen, egyben régi önmagát, a benne lakozó letűnt korok szellemével, átadhassa a múltnak”. 2011 tavasza az egész nemzet számára fontos eseménnyel lett teljesebbé: idén nemcsak a természet újult meg, hanem legfontosabb törvényünk is – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook közösségi portálon mondott köszönetet az államfőnek. Üzenetében úgy fogalmazott: a húsvéthétfőn kihirdetett alkotmány a magyar újjászületés legfontosabb dokumentuma.

A Fidesz-KDNP idén március 14-én nyújtotta be az új alkotmánytervezetét az Országgyűlésnek. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője akkor azt mondta: „azt reméljük, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nevében ma a jövő Magyarországának alkotmányát, Európa egyik legjövőorientáltabb alkotmánytervezetét tudjuk beterjeszteni”. A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika pártja nem vett részt az alkotmányozásban, a Jobbik akkor jelezte, nem szavazza majd meg az új alaptörvényt. Április 18-án végül is elfogadta a parlament.


MSZP: megváltoztatják az új alkotmányt

Az új alaptörvény megváltoztatása alapvető politikai célkitűzésünk – jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője az MTI-hez hétfőn eljuttatott írásában. Mesterházy Attila úgy fogalmaz: sosem hitte volna, hogy politikusként egyszer az lesz a feladata, hogy az alkotmányosság, a demokrácia, az alapvető társadalmi szolidaritás helyreállításáért folytasson küzdelmet.

A szocialisták elnöke hangsúlyozta: „Márpedig ma ez a feladatom. Hisz egy demokrata nem tehet mást a mai helyzetben, minthogy minden erejével küzd egy modern, igazságos és demokratikus Magyar Köztársaság megteremtéséért”.

A pártelnök-frakcióvezető elmondta: „sokak kérése ellenére” írta alá az államfő „a Fidesz pártalkotmányát”. Mesterházy szerint a Fidesz nem kérdezte meg a választókat, hogy szeretnének-e új alkotmányt, és ilyet akarnak-e. Mint mondta, a Fidesz nem merte megkérdezni a választópolgárokat, mert ma már többen vannak a vele szemben elégedetlenek, akik azt mondják, rossz irányba megy az ország. Hozzátette: „Ezért akarta Orbán Viktor hatalmának kiterjesztését a lehető leggyorsabban alkotmányerőre emelni. Orbán Viktor olyan intézkedéseket hoz, amelyek szinte minden egyes társadalmi csoportot megsértenek, és amelyek jelentős része ellen az eddigi demokratikus alkotmány alapján joggal lehetne kifogást emelni”.

A politikus kijelentette: az új alaptörvény megváltoztatása alapvető politikai célkitűzésük, amihez el kell érni a demokratikus ellenzéki erők összefogását. Nem üzengetésre, hanem párbeszédre, nem kizárásra, hanem együttműködésre, nem önjelölt vezetőkre, hanem partnerekre van szükség – emelte ki.

Török Zsolt MSZP pártszóvivő erősítette a szocialisták álláspontját. Elmondta: csalódtak Schmitt Pálban, mondván a Fidesz „pártalkotmányának” aláírásával azt bizonyította, hogy nem az emberek embere, hanem Orbán Viktoré. Török megismételte, hogy a szocialisták meg fogják változtatni az alaptörvényt, kijavítják annak hibáit, amint erre lehetőséget kapnak.


Alkotmányozás erkölcsi többlet nélkül?

Schiffer András az LMP frakcióvezetője úgy véli, a kormánytöbbség az új alaptörvény elfogadásához nem rendelkezett kellő morális legitimitással, és az emberek többségének felhatalmazásával. Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy az alkotmányozásnak minden esetben a többségi uralom korlátjának kell lennie, „Orbán Viktor és csapata azonban úgy látja, a többségi uralomnak nincs korlátja”.

Schiffer Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára is reagált, amelyben a miniszterelnök szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az MSZP és az LMP bojkottpolitikája is megbukott, és a két ellenzéki párt az alaptörvény részleteit kibontó kétharmados törvények vitájára „visszakullognak” a parlamentbe. Schiffer András szerint a kormányfő szóvivője közleményével csak azt a Fidesz számára kínos zavart próbálja leplezni, hogy az alkotmányozás vitáját 30-40 képviselő folytatta le a „szélsőjobb” részvételével.


Jobbik: az új alkotmány csöbörből vödörbe

A Jobbikos Novák Előd szerint az új alaptörvénnyel csöbörből vödörbe esett az ország, hiszen a „rákosista” alaptörvény helyére egy újabb egypárti, párturalmi alkotmány kerül. Az országgyűlési képviselő hétfőn a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón ezt alátámasztva levette a falról a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, és helyére egy képet akasztott fel. Ezen a fotón Rákosi Mátyás portréjába Orbán Viktor arcát montírozták.

Novák Előd azt mondta, felmerült, hogy a nemzeti együttműködés nyilatkozatát lecserélnék a közintézményekben a nemzeti hitvallásra. Úgy vélte, ennél sokkal kifejezőbb lenne az általuk készített montázst a falra tenni a közintézményekben. Elmondása szerint ezt kezdeményezni is fogja a párt.

A Jobbikos képviselő hangsúlyozta, hogy leszavazták a Jobbik összes módosító indítványát, ami szerinte a valódi rendszerváltásra, „radikális változásra” irányult volna. A jogfolytonosság helyreállításán kívül leszavazták a magyar föld és ivóvízkincs magyar kézben tartását, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát és a mentelmi jog megszüntetését is – sorolta a képviselő. Ha a Jobbik kétharmaddal kormányra kerül, akkor első dolga lesz az alaptörvényben ezeket megjeleníteni – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tart attól, hogy a csere miatt felfüggesztik mentelmi jogát, vállalja a következményeket. Szerinte húsvét hétfőn „ennyi vidámság belefér”.

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint Magyarországon sürgősen és határozottan át kell alakítani a környezetromboló életmódot és szemléletet, meg kell változtatni a fenntarthatatlan gazdasági gyakorlatot támogató jogszabályokat. Ehhez az alaptörvény szilárd alapot teremtett - közölte, hozzátéve, hogy az új rendelkezések elismerik az egészséges környezethez való jogot, kiegészítve az ennek biztosításához szükséges állami kötelezettségekkel.

 

(MTI, mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.