Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-10 11:23:00

Jövő januártól új életpályamodellre számíthatnak az állam alkalmazottai

Százezrek megélhetését biztosítaná az új modell?

Bár a feltételei még nem kidolgozottak, kormány új közszolgálati életpályamodell felállítását tervezi, ami a jelenleginél kiszámíthatóbb és versenyképesebb lesz mind a bérezés, mind a szakmai előmenetel szempontjából.

– Aki a közigazgatásba „beszáll” és vállalja, hogy nem önmaga, hanem a köz érdekéért dolgozik, annak biztonságos, kiszámítható illetményi és előmeneteli-fejlődési rendszert biztosítanak – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár, aki még hozzátette, hogy kiszámíthatóság alatt nem csak a fizetési rendszer biztossá tételét érti, hanem azt is, hogy a köztisztviselők képzését az eddigieknél hatékonyabban kapcsolják össze szakmai előmenetelükkel.

A  jelenlegi rendszerben  az előmenetel, az egyik beosztásból a másikba való átlépés, illetve a képzési, számonkérési, minőségértékelési rendszer nincs összhangban egymással. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben házon belül, az egyes részterületekre specifikusan képzik majd a szakembereket. A terület-specifikus minőségi képzés érdekében a jelenlegi versenyvizsgarendszert teljesen átalakítják. Szektoronként külön-külön lesz alap- és szakvizsga, azaz bizonyos alapismeretekkel minden érintettnek rendelkeznie kell.

Felmerül a kérdés: mi szükség lesz ezek után a célirányos egyetemi képzésre, ha a közigazgatásban dolgozni vágyók majd intenzív kurzusokon szerezhetik meg a szaktudásukat? Navracsics Tibor, a szaktárca vezetője korábban rámutatott, hogy a felsőoktatás reformját az is indokolja, hogy a képzés és a munkaerő-piaci igények köszönőviszonyban sincsenek egymással. Feszültséget jelent azonban, hogy az előzetes beterjesztése alapján az új életpályamodellből nem következik: a kettő közeledni fog egymáshoz.

– Nyilvánvalóan évről-évre kell az ország és a közigazgatás teljesítményéhez mérten meghatározni, hogy mennyi bértömeg mozgósítható. Amíg ilyen nehéz helyzetben van a magyar állam, nyilvánvalóan az illetményemelésről is csak nagyon visszafogottan lehet nyilatkozni – mondta Gál András Levente közigazgatási államtitkár, aki szerint a teljesítmény mellett az ország gazdasági lehetőségeihez kötik majd a közszolgák jövedelmi viszonyainak javítását.

Korábban felhördülést váltott ki az az új szabály, miszerint indoklás nélkül fel lehet mondani egy közszolgálati dolgozónak. Az Alkotmánybíróság ezt megsemmisítette, a döntést a kormány figyelembe vette. Az elbocsátás feltételeit legkésőbb június elejéig dolgozzák ki.

Ferkó Dániel 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.