Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-12 19:30:00

A forintra is rossz hatással van a fokozódó krízishelyzet

Svájci frankba menekül Európa

Fekete péntek, fekete hétfő, jön a fekete kedd is? A hétfői kereskedéssel újabb mélypontra értek a részvényindexek, mindenki menti a pénzét ahogy tudja, bizonytalannak érzi az eurozóna helyzetét, inkább a svájci frankot választja.

Ma délelőtt már 233,5 forintot kellett fizetni egy svájci frankért, míg egy euróért 270 forintot. Az európai börzéken beindult eladási hullám egyik oka, hogy az EU pénzügyminiszterei tegnap erősen fontolóra vették, hogy elfogadják bizonyos görög kötvények esetében fizetésképtelenséget.

Bersluconi makacssága az egész világ kereskedelmére negatív hatással van, már Amerika is érzi a fokozódó európai válságot. A részvénypiacok ott is jelentős veszteségekkel zártak tegnap.
A miniszterelnök azonban nem adja fel a harcot, a média egy jelentős része a kezében van, így ezzel próbálja a közhangulatot Tremonti gazdasági miniszter ellen hangolni. Véletlenül épp a napokban derült fény egy tanácsadójának a korrupciós ügyeire. A jobboldali kormány ilyen szintű széttagoltsága már nem csak az olasz gazdaságot sújtja, hanem a nemzetközi gazdaság is megszenvedi.

Angela Merkel kiáll a gazdasági miniszter mellett, Németország érzi az olasz gazdaság súlyát az eurozónában, ezért elengedhetetlennek tartja a költségvetés rendbe tételét.

Az olasz államadósság idei finanszírozásának még csak a felét tudták le, ma 6,7 milliárd eurónyi éves állampapírt kellett lejegyezni, ami ugyan megtörtént, de magasabb hozam mellett. Szakértők szerint a hozamszint növekedése 6,5-7 százalékig még visszafordítható külső segítséggel, afölött azonban kétséges. A mai átlagszint 6 százalék lett. Ennek ellenére ez valamennyire megnyugtatta a piacot, a forint is erősödött délutánra.

Jól látható, hogy az európai válságkezelés nem elég hatékony, már az eurozóna léte forog kockán. Több londoni elemző szerint is kérdéses, hogy a görögök, olaszok, spanyolok bent tudnak-e maradni az euróövezetben. De ha nem, mi következik?


Kotulics Mónika


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.