Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-05 18:14:00

Diabetológiai szakvélemény kell a jogosítvány meghosszabbításához

Súlyos cukorbeteg nem vezethet

Jelentősen szigorodtak a cukorbetegségben szenvedők jogosítványszerzésének és meghosszabbításának feltételei: diabetológus dönt arról, hogy egyáltalán volán mögé ülhet-e, akit inzulinnal kezelnek.

Az inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek jogosítványának kiadásához és meghosszabbításához ezentúl diabetológiai szakvélemény szükséges. A szigorú szabályzás január elsejétől érvényes. Amennyiben a cukorbetegség szövődményei, például a látáskorlátozottság vagy más, idegrendszeri megbetegedés nem befolyásolják a vezetést, az engedély megadása azon múlhat, hogy mit tud a beteg az alacsony vércukorszint tüneteiről. 

Az alkalmasság megállapításához szükség van friss vércukorszint-eredményre és szemészeti leletre is. Mind a tablettás, mind pedig az inzulinos cukorbetegeknek be kell szerezni a
diabetológiai szakvéleményt. A szemészeti és vércukoreredmények szüksége mellett a HbA1c (vércukorátlag) laborvizsgálat eredményére is szükség van. A nem hivatásos gépjárművezetők ezt követően öt évre kaphatnak gépjárművezetői engedélyt. A jogszabály rendelkezése alapján, amennyiben a beteg gyakran ismétlődő, súlyos, rohamszerű tüneteket produkál, a gépjárművezetésre alkalmatlannak minősítik. Az inzulinnal kezelt cukorbetegnek vezetéskor magánál kell tartania vércukormérő eszközét, roham esetén 45 percig nem vehet részt a közlekedésben.

Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatója portálunknak hangsúlyozta: a beteg a jogosítvány lejárta miatt nem jogosult sürgősségi ellátásra, egyéni felelőssége azonban, hogy számon tartsa az engedély érvényességét, ezek a szakrendelések háziorvosi beutalóval vehetők igénybe, az üzemorvos ide beutalót nem adhat ki.

Becher Péter
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.