Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-19 20:00:00

Tisztázatlan részletek az oktatás átalakulásával kapcsolatban

Sulikezdés elé: kirúgástól félhetnek a tanárok?

Állami kézbe kerül az alapfokú oktatás – nyilatkozták kormányzati források. A pedagógusok leépítéstől, és iskola bezárásoktól tartanak, az Önkormányzatok Szövetsége szerint nem világos mitől lesz jobb a rendszer.

Az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, azonban az alapfokú oktatás megszervezése, ellátása az állam kezébe kerül – jelentette be a kormány döntését Tállai András, önkormányzati államtitkár.
 

Mégis tárgyalták az önkormányzati koncepciót

Noha az önkormányzatok közötti feladat megosztásról szóló egyeztetések miatt kedden még úgy volt, hogy csúszik az önkormányzati törvénytervezet tárgylása, tegnap Pintér Sándor belügyminiszter külön kérésére mégis napirendre került a koncepció megtárgyalása. A tárgyalást követően Tállai András belügyminisztériumi államtitkár úgy nyilatkozott: az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kórházzal integrált. Önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és -üzemeltetés, a területrendezés, valamint a kultúra területe is. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat – mondta az államtitkár.
 

A pedagógusok leépítéstől tartanak

Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke portálunknak elmondta: rengeteg kérdés merül fel az önkormányzati államtitkár bejelentésével kapcsolatban, hiszen nem tudni pontosan, hogy a bejelentett államosítás mit is jelent. A szakszervezeti vezető szerint első hallásra nem tudják támogatni azt, hogy az állam átvegye az alapfokú oktatást, elsősorban azért, mert az önkormányzatok feladatából kiveszik az oktatást, aminek az lesz a következménye, hogy az állam tulajdonképpen szabadon, ellenállás nélkül, a helyi igények figyelmen kívül hagyásával dönthet az iskolák sorsáról. A PSZ elnöke kérdésünkre elmondta: egészen biztosan várhatók iskola összevonások és leépítések. Noha Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön azt mondta: nem kell iskola-összevonásoktól tartani.

A másik pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete támogatná a javaslatot, de csak ha kizárólag a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzatoktól venné át az állam a feladatot. Ellenkező esetben az állam akadálytalanul bezárhatja a kis létszámmal működő intézményeket.


Gémesi: senki nem tudja megmondani miért lesz olcsóbb!


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György korábban portálunknak adott interjújában elmondta, hogy az új önkormányzati koncepció elfogadásával eltűnhetnek az önkormányzatok az oktatás állami átvételével kapcsolatban elmondta: fontos tisztázni, hogy milyen körülmények között vesz át feladatokat az állam az önkormányzatoktól, hiszen az oktatás költségének csupán felét támogatja az állam normatív támogatásként. A költségek másik felét az önkormányzatok saját forrásból teremtik elő, így ha átveszik a feladatot elképzelhető, hogy az önkormányzati forrást is elvennék. A szövetség elnöke hangsúlyozta: nincsenek hatástanulmányok arra vonatkozóan, hogy ha az állam átveszi az oktatást mitől lesz hatékonyabb, vagy olcsóbb a rendszer.

 

mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.