Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-01 18:30:00

Eszközkezelő még mindig nincs

Spekuláció, erőszak, szégyen: kezdődnek a kilakoltatások

Ma véget ért a kilakoltatási moratórium. A szakemberek véleménye megoszlik arról, mi vár az adósokra a tiltás feloldásával.

Valószínűleg kénytelen lesz mindenki kivárni a kilakoltatással, hiszen ennyi ügyet nem lehet egyszerre elindítani − tudtuk meg a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületétől. Lénárd Mariann főtitkár szerint a moratóriumnak főként azok örültek, akiknél régóta tart a végrehajtási eljárás: velük kapcsolatban többségében már van jogerős kilakoltatási kereset, ami mostantól lehetőséget ad az intézkedésre.

Az egyesület tapasztalatai szerint az utóbbi időben egyre kevesebben fordulnak hozzájuk a kilakoltatási moratórium lejárta utáni helyzetük miatt aggódva, megoldást keresve. Lénárd Mariann elmondta: a kormány ötpontos otthonmentő programja megnyugtatta az embereket, és sokan remélik, hogy majd az eszközkezelő megvásárolja az ingatlanokat, és mindenki maradhat a lakásában.

A Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke azonban tájékoztatott: a bankok nagyon sok követelést eladtak követeléskezelő cégeknek, nem is tudni, pontosan hány követelés landolt így. Varga István szerint valószínűsíthető, hogy a követeléseket olcsón vásárló cégek hamarosan el fogják kezdeni érvényesíteni jogukat az ingatlan megszerzésére, vagyis a spekuláns csoportok aktivizálódnak. Az alelnök − aki az eredeti eszközkezelő koncepcióját kidolgozta − úgy látja, hogy a vállalkozói szektort is komolyan érinti a moratórium feloldása, mivel a bankok minden hitel mögé ingatlanfedezetet kérnek, ebből fakadóan nemcsak az úgynevezett könnyelmű adósok, hanem a vállalkozók is különböző okokból bajba kerülhettek, például az építőipar leállása miatt.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint sokan nem is fogják megvárni, hogy erőszakkal lakoltassák ki őket, hanem saját maguk megpróbálnak a szégyen elől menekülni. Barabás Gyula arra is rámutatott: a bankszövetség egyértelműen hangsúlyozta, hogy örülnek a július 1-i határidőnek, tehát nem fognak várni a kilakoltatásokkal. A hitelszövetség elnöke úgy fogalmazott: „ilyen szemüvegen át nézve” nem várható bármilyen önmegtartóztató magatartás, például várakozás az eszközkezelő társaságra, különös tekintettel arra, hogy az eszközkezelő pénzügyi kerete a problémák öt százalékának a megoldására sem elég.


P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.