Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-19 11:15:00

Áfa, cigaretta, távhő, gázolaj, katasztrófavédelem

Sorsdöntő nap a Parlamentben: rengeteg vita lesz

Az Országgyűlés ma megtárgyalja, hogy a vállalkozások miként igényelhetik vissza azt a 250 milliárd forint forgalmi adót, ami az Európai Unió bíróságának döntése miatt jár nekik.

A Ház dönt az önkormányzati tűzoltóságok államosításáról is. Az Európai Unió bíróságának július végén hozott ítélete szerint nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfaszabályozás azon része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A döntés miatt az államnak mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtott törvényjavaslata rendelkezik az eddig visszatartott forgalmi adó kifizetéséről. Az indítvány szerint a vállalkozások október 20-ig kérelmet nyújthatnak be ennek érdekében, illetve később áfabevallásukban igényelhetik vissza a nekik járó összeget. A szaktárca egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy miből fedezik a visszatérítést.


Lényeges kérdések

A Ház – a kormány kérésére, a házszabálytól eltérve – akár már ma szavazhat az előterjesztésről. Ha nem lesz meg az ehhez szükséges négyötödös többség, csak a javaslat általános vitáját folytatják le, de nem döntenek róla. Ugyancsak megvitatja a parlament az államháztartási törvény módosításáról szóló előterjesztést. Matolcsy György ebben azt kezdeményezte, hogy a jelenlegi minimum 45 helyett csak 30 napnak kelljen eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatályba lépése között.

Az Országgyűlés napirendjén pillanatnyilag egy adóemelésre vonatkozó kormányjavaslat szerepel, elfogadásával november 1-jén 13 forinttal emelkedne a gázolaj jövedéki adója, nőne az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adója, valamint a játékadó. A jelenleg érvényes szabályok szerint ahhoz, hogy a jövedékiadó-emelés november 1-jén hatályba lépjen, már ki kellett volna hirdetni a törvényt, ám a Ház hétfőn még csak az előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokról határoz, a zárószavazást egy héttel később tarthatják.

A parlament elé kerül a távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztés. Lényege egy új támogatási rendszer kiépítése, ez a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. A kormány sürgős tárgyalást kért, hogy a jogszabály október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen.

A napirend utáni felszólalások és az interpellációs időszak után egy törvényjavaslatról biztosan döntenek ma a képviselők. A katasztrófavédelmi jogszabályok Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezte változtatásával január 1-jével állami kézbe kerülhetnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, emellett katasztrófavédelmi bírságot vezetnek be.

A Ház részletes vitákkal zárja az ülésnapot, megtárgyalva a többi között a nemzeti energiastratégiáról szóló indítványhoz és a közbeszerzési törvény építési beruházásokra vonatkozó szabályainak megváltoztatására irányuló fideszes előterjesztéshez érkezett módosító indítványokat.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.