Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-30 18:10:00

Az ital az első számú stresszoldó

Sok az alkoholista a magyar cégvezetők közt

A magyarországi nagyvállalatok menedzserei közül is sokan az alkoholfogyasztásba menekülnek, ahelyett, hogy kevésbé pusztító megoldást keresnének a mindennapok gondjaira - derül ki egy felmérésből.

Az Értéktrend kétéves kutatásának eredményéből az is kiderül: a dolgozók életében a legfőbb stresszforrás a munkahely. A családi konfliktusok, társadalmi és egészségügyi gondok-bajok csak ezután következnek.

A negatív stressz a szív- és keringési, a daganatos, az emésztési és még sok egyéb megbetegedés melegágya, ezért az Európa Unió mind több országában már úgymond „kötelező tantárgy” a vállalati stresszkezelő módszerek elsajátítása. (Szomorú, hogy a hazai vállalatoknak mindössze 1,6 százalékában folyik ilyen stresszel kapcsolatos fölvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.) Ennek jegyében szervezi tréningjeit az Értéktrend Oktatástervezési és Szervezési Kft. elsősorban a magasabb végzettségű és társadalmi pozíciójú munkavállalók számára.

A résztvevők kivétel nélkül egészségtudatos felnőttek, tisztában vannak a stressz romboló hatásaival, és feltehetően aktívan tesznek is az egészségükért. A vizsgálatot az ő körükben végezték, s azokat kérdezték, akik előzőleg már átestek egy ilyen tréningen. Ami, sajnos, nem látszott meg az eredményeken.

Az még csak természetes, hogy gazdasági válság idején a munkájuk, vagyis a megélhetésük miatt szoronganak a legtöbben – mondta ifjú Serényi János, a vizsgálatot végző cég szakpszichológusa. De hogy a munkahelyféltés még a nagy családi konfliktusok okozta gondokat is háttérbe szorítja, ez még a szakembert is meglepte. S hogy hogyan próbálják a stresszben élők a feszültséget levezetni? A „bevált” módszerek mit sem változtak: alkohollal és cigarettával. A felmérésben megkérdezett mintegy háromszáz ember ugyanis egyértelműen ezt a két „stresszoldó” szenvedélyt tette az első két helyre. És csak a harmadikra azt az ésszerű gondolatot, hogy valamilyen megoldást kellene keresni a felmerült problémára.

Az olyan, a legkülönbözőbb módon és eszközökkel népszerűsített stresszoldó módszerek, mint a kirándulás, a közös játék, a sport és hasonlók még az első tíz között sem kaptak helyet a megkérdezettek körében. A legszomorúbb azonban – figyelmeztetett Serényi János –, hogy a segítségkérés a legutolsó helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy a legtöbben maguk próbálnak megbirkózni a helyzettel, és csak legutoljára kérnek tanácsot vagy fordulnak szakemberhez. S ha belegondolunk abba, hogy a vizsgálatban résztvevők mind iskolázott és egészségtudatos felnőttek voltak, joggal feltételezhetjük, hogy a kevésbé iskolázottak körében az adatok még riasztóbbak – hangsúlyozta a szakember.

A Regus (irodaházakat bérbeadó, munkahelyi megoldásokat szállító nemzetközi nagyvállalat) 13 országban végzett felmérése szerint a helyzet az európai régióban is lesújtó: a gazdasági visszaesés hatására a vállalatok 58 százalékánál érezhető mértékben megnőtt a munkahelyi stressz. Az ennek következményeként beálló egészségromlásból adódó veszteség pedig évi mintegy 20 milliárd euróra becsülhető az unióban.
 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.