Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-31 11:13:00

Az infláció is nagy mumus a lakosságnak

Rettenetes munkanélküliség

Az európaiak 39 százaléka a munkanélküliség miatt aggódik a legjobban, ezen belül a magyarok 44 százaléka számít a munkanélküliség további növekedésére.

A GfK kutatása szerint Spanyolországban több mint 20 százalékos munkanélküliséget várnak a megkérdezettek, ugyanakkor nem aggodalmaskodnak Hollandiában, ahol az index mindössze hat százalék. Az Európai felmérések 2011 című felmérés a magyar adatokat a Gfk-Corvinus Fogyasztói Bizalmi Index alapján közli.

A második legaggasztóbb kérdés az infláció. A 2008 óta tartó folyamatos csökkenés után most 8 százalékponttal 26 százalékra emelkedett az emiatt aggódók aránya. Az inflációs aggodalmak Oroszországban a legnagyobbak, ahol a pénzromlás elérte a 9 százalékot. Magyarországon minden 10 emberből 9 számít az árak emelkedésére. A várakozások szerinti 13 százalékos infláció a lakosság borúlátását tükrözi.

A gazdasági stabilitással kapcsolatos aggodalmak lejjebb kerületek a félelmek listáján. Az emiatt aggódok aránya az előző évi 16 százalékról 12 százalékra mérséklődött. Ennél jobban félnek viszont a bűnözéstől. Erre a kihívásra 12 százalék mondta, hogy ez a legaggasztóbb.
Az aggodalmak listáján az utolsó helyen áll a bevándorlás és integráció kérdése. Az európaiak átlag 9 százalékát, de ezen belül az olaszok 22 százalékát, az osztrákoknak pedig 22 százalékát aggasztja ez a kérdés.

Az Eurostat felmérése szerint nem változott a munkanélküliség az euróövezetben: áprilisban, 9,9 százalékot tett ki, ugyanannyit, mint márciusban. Az unió 27 tagországában 9,4 százalékos rátát mértek, márciusban még 9,5 százalék volt a munkanélküliség. Az Európai Unió statisztikai hivatalának számításai szerint az EU 501 millió lakosából 22,547 millióan voltak állás nélkül idén áprilisban - ebből 15,529 millióan az euróövezetben. A 27 tagorzágban165 ezerrel, az euróövezetben 115 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma márciushoz képest.

A tagországok közül a legalacsonyabb rátát Ausztriában és Hollandiában mérték, 4,2 százalékot, a legmagasabbat változatlanul Spanyolországban regisztrálták, 20,7 százalékot.
Magyarország az alsó harmadban foglal helyet az Eurostat kimutatásai szerint, 11,6 százalékos áprilisi rátával. Ennél magasabb munkanélküliségi ráta csak Szlovákiában volt a visegrádi négyek közül, 13,9 százalék.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.