Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-28 15:00:00

A magyarok fele fizetne, hogy ugorjon a várólistán

Pénzzel tényleg gyorsabb a gyógyulás?

Ha betegek vagyunk, fizessünk a gyógyulásért? Egy nemrég közzétett kutatás szerint a magyar betegek fele hajlandó plusz pénzt fizetni azért, hogy a sokszor több hónapos várólista élére kerüljön.

Igazságos-e ez, mennyi pénzről is van szó és miként működhet a gyakorlatban ez a rendszer? Az Uzsoki Utcai Kórház Onkoradiológiai Osztályának főorvosát és a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet igazgató főorvosát kérdeztük a témáról. Meglepő válaszokat kaptunk!

„Véleményem szerint egy kapitalizálódó világban föl lehet ajánlani ezt a lehetőséget” - mondta Bakonya Mária igazgató főorvos arra a kérdésünkre miszerint jó elgondolásnak találja-e, hogy a betegek plusz pénzért egyes vizsgálatok várólistájának élére kerülhessenek. A Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet igazgatója elmondta: a megbetegedések között különbséget kell tenni. Ha akut a probléma, azt eddig is azonnal elláttuk. A krónikus betegségeknél lehet némi várakozási idő, de itt a beteg akár több éve fennálló problémával jelentkezik. A főorvos szerint belátható időn belül minden beteget ellátnak, de ha valakinek pénze van, az egy óra várakozási idő is sok neki.

A főorvos szerint megoldható, hogy a már több hónapja várakozó betegek elé egy új, fizető beteget írjanak, ugyanis őket a rendelési idő vége után vagy előtt el tudnák látni. Szerinte a kérdés nem azon van, hogy ez etikus-e vagy kivitelezhető-e, hanem a betegek hozzáállásán van a hangsúly. „Az egészségügy drága dolog, ha jobban sáfárkodnánk azokkal a pénzekkel, amik ránk vannak bízva és tényleg a beteg érdekének megfelelően cselekednénk, akkor a várakozási idő a felére csökkenne”.

A főorvos asszony elmondta: a betegek egy nagy része veri az asztalt, hogy megkapja az adott vizsgálatra a beutalót, holott sokszor nincs is szüksége rá, vagy az orvos nem azt a vizsgálatot írná elő. „Volt arra példa, hogy egyik orvosunk nem teljesítette a beteg követelését erre aznap este megvárták őt és késsel megszúrták” - meséli a főorvos.

Folytatás az Orientpressen

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.