Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-11 12:05:00

Idén már ötvenmillió támadás történt

PC-vírusok: Magyarország a legfertőzöttebb

Magyarország tartja a negatív csúcsot a számítógépes vírusfertőzések esetszámát tekintve egy uniós felmérés alapján. Sokan még csak nem is tudnak róla, hogy kártevő lapul a gépükön.

Statisztikák szerint az Európai Uniós internethasználók közel harmada találkozott már számítógépes vírussal, annak ellenére, hogy a többségüknek volt vírusirtó programja. A felmérést az Európai Unió 27 tagállamában több mint 200 ezer felhasználó körében végezték 2010 második negyedévében. A BBC által közzétett, 30 országra kiterjedő tanulmány szerint Magyarország tartja a negatív csúcsot – Bulgáriával együtt. Az EU statisztikai hivatala által közölt, 2010-re vonatkozó adatok szerint Ausztria és Írország volt a legbiztonságosabb.

A 27 EU tagállamban tavaly a nethasználók 3 százalékának okoztak anyagi károkat az adathalászattal vagy más trükkös csalásokkal. Ilyen módszer például, hogy hamis honlapokon szerzik meg az emberektől a bankszámlaszámukat és a jelszavukat. Ezen a területen a negatív csúcstartó Lettország 8 százalékkal, a balti államot 7 százalékkal Nagy-Britannia, majd 5-5 százalékkal Ausztria és Málta követi.

Az EU statisztikai hivatala szerint ezeknél az adatoknál valószínűleg a tényleges fertőzöttség magasabb, mivel sok felhasználó nincs tudatában annak, hogy valamilyen vírus van a számítógépén. Bár ez a vizsgálat csak a személyi számítógépekre terjedt ki, a biztonsági cégek arra figyelmeztetnek, hogy más eszközök is veszélynek vannak kitéve.

A Mcaffe vállalat 2010 negyedik negyedéves jelentése szerint az okostelefonokat támadó, rosszindulatú számítógépes programok száma 46 százalékkal növekedett 2009 ugyanezen időszakához képest. A számok azt jelzik, hogy az okostelefonok széleskörű elterjedése egyre vonzóbb célpontot jelent a csalóknak és a high-tech tolvajoknak.

2010 utolsó három hónapjában okostelefonokból közel 101 millió darabot adtak el világszerte, miközben számítógépből „csak” 92 millió talált gazdára. Az okostelefonokat megcélzó, rosszindulatú programok nagy része PDF olvasók és Flash-lejátszók biztonsági résein keresztül támadott, a Mcafee szerint. A mobil eszközöket megcélzó vírusok száma azonban még mindig viszonylag kevés, a Mcaffee mindössze 967 támadást jelzett 2010 negyedik negyedévében. Becslések szerint a PC-ket megtámadó vírusok száma január elején elérte az 50 milliót.


(Forrás: BBC News)
Erdős Rita

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.