Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-20 13:05:00

2002-óta a házgyári lakások felét sem újították fel

Panelpályázatok az Új Széchenyi Tervben

Az Új Széchenyi Terv támogatja a panelfelújítást is, az energiahatékonyságot javító kiírások között lehet majd pályázni a házgyári lakások rehabilitására. A panelfelületek felét sem újították fel a 2002-óta.

A magyar épületállomány 70 százaléka energiahatékonyságot javító felújításra szorul, és ez elsősorban az iparosított technológiával épült lakásokat érinti. Ezzel együtt az ország energiafelhasználásának 40 százaléka épületekhez köthető, és ennek kétharmada hűtésre, fűtésre jut – mondta Körtvély Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője.

Magyarország csaknem 15 százalékos megújuló energiafelhasználást és 10 százalékos energia-megtakarítást vállalt az Európai Unió 2020 Stratégiában. Ennek szem előtt tartásával készülnek az új programok, amelyek kidolgozásánál építenek a még zajló, illetve a lezárult energiahatékonysági pályázatok tapasztalataira. A 2020-ig szóló tervezett energiahatékonysági intézkedések között említette az osztályvezető az épületenergetikai stratégia kidolgozását. Ehhez fel kell mérni a meglévő épületállomány állapotát, és ennek ismeretében lehet majd meghatározni milyen mértékű beavatkozásra lesz szükség.

A szakminisztérium képviselője szerint arra lehet majd számítani, hogy az Új Széchenyi Terv energiahatékonyságot javító újabb pályázatai a komplexitás támogatására törekednek, és ez megjelenik majd a támogatás arányában is. Ennek alapja, hogy jelenleg 820 ezer ipari technológiával gyártott lakás van, egy ilyen lakás átlagban 40 négyzetméter hőszigetelésben érintett felülettel rendelkezik. A 30 millió négyzetméterre tehető hőszigetelt panelfelületnek még a felét sem újították fel a 2002-ben indult folyamatban. Számításuk szerint 12 centiméter vastagságú felújított hőszigeteléssel a fűtésköltség 50 százaléka takarítható meg lakásonként.

Forrás: MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.