Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-14 08:03:00

GKI: a következő 12 hónapra jelentősen romlottak a kilátások

Összeomlik a fővárosi ingatlanpiac?

Összeomlóban a fővárosi ingatlanpiac, a GKI indexe jelentős csökkenést mutat. A végtörlesztés nem javít a szektor helyzetén, a logisztikai ingatlanpiacon a fejlesztések teljesen leálltak, egyetlen új irodaház sem lépett piacra.

A GKI Gazdaságkutató nyilvánossá tette negyedéves, fővárosi ingatlanpiaci indexét, amely szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad a szektorról. Az indexben a 100-as érték reprezentálja a hosszú távú piaci átlagot. A 100 feletti értékek az ennél kedvezőbb, a 100 alatti értékek az ennél kedvezőtlenebb kilátásokat reprezentálják.


11 százalékpontos csökkenés

A fentieknek megfelelően a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe 2011 októberében 92 volt. Ez számottevő, csaknem 11 százalékpontos csökkenést jelent az előző felmérés eredményéhez képest. A jelenlegi indexérték jóval elmarad a kétezres évek átlagától, emellett nyolc ponttal magasabb az évtizedes mélypontot jelentő 2009. júliusi értéknél. Az egy negyedévvel korábbihoz képest minden részpiacon kedvezőtlen irányban változtak a várakozások.

A fővárosban a kapacitáskihasználtsági mutató a pesti kiemelt kategóriákban kissé csökkent, míg a másodlagos piacokon valamelyest nőtt. A budai oldalon mindkét szegmensben emelkedett a kihasználtsági ráta. A budapesti irodapiacon a fejlesztési kedv alaposan megcsappant, a harmadik negyedévben egyetlen új irodaház sem lépett piacra. A fővárosban a következő 12 hónapra romlottak a kilátások. A válaszadók Kelet-Magyarországon némi javulásra, a nyugati régióban változatlan helyzetre számítanak.


Jövőre újra csökken

A fővárosi üzlethelyiség-piaci index rámutat: a kiskereskedelmi forgalom 2011 első nyolc hónapjában lényegében stagnált. Mivel a lakosság vásárolt fogyasztása várhatóan jövőre újra csökken, így a kiskereskedelem valószínűleg tovább „toporog”. A fővárosra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest kedvezőtlenebbé váltak. A nyugati országrészben a következő 12 hónapban további romlás, a keletiben változatlan helyzet valószínű.

A logisztikai ingatlanpiacon a fejlesztések teljesen leálltak, 2011 első három negyedévében nem adtak át új kapacitást. A piacról kivonuló bérlők nagyobb alapterületet hagynak maguk után, mint amit az újonnan beköltözők fel tudnának szívni. Ebből következően a fejlesztők sem éreznek késztetést új beruházásokra. A fővárosra és környékére vonatkozó várakozások a negyedévvel ezelőttinél határozottan kedvezőtlenebbek. Hazánk nyugati régiójában elképzelhető némi javulás. A telekpiacon a fővárosban és környékén és az ország keleti régiójában tovább romló, a nyugati országrészben változatlan helyzet prognosztizálható.


A végtörlesztés summája

A fővárosi lakáspiaci index alapján kijelenthető: romlott a megítélés a fővárosban és környékén, picit javult a nyugati országrészben. Budapesten egyedül a pesti belvárosra vonatkozó értékelés javult valamelyest, a többi társasházi szegmensben stagnálás a jellemző, de durván romlott az értékelés a panellakások és valamelyest a családi házak esetében.

A devizahitelek végtörlesztésének lehetővé tétele a megkérdezett ingatlanfejlesztők, -forgalmazók és -tanácsadók többségi véleménye szerint nem élénkíti a lakáspiacot. 30 százalékuk várható pozitív, míg 5 százalékuk várható negatív hatásról számolt be. A válaszadók szerint ennek az intézkedésnek az ingatlanpiaci hatásai inkább a vidéki körzetekben lesznek lényegesebbek. A végtörlesztés várható méreteit és ingatlanpiaci hatásait tekintve jelenleg igen nagy a bizonytalanság.

Az ingatlanpiaci hatások késleltetetten, a jövő év során is jelentkezhetnek, ha a háztartások egy része első lépésben banki vagy más forint kölcsönökkel végtörleszt, és így időt nyerve csak később próbálja eladni a lakását, összekapcsolva egy másik lakás vásárlásával (és új hitel felvételével). Emellett az esetleges újabb devizahiteleseket érintő intézkedések is befolyásolhatják majd a piac alakulását.


-mi-/GKI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.