Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-18 20:00:00

„Nincs európai bank, amely egy magyarországi projektet finanszírozna”

Orbán Viktor megszeppent?

A Die Welt am Sonntag vasárnap megjelenő konzervatív német lap a magyarországi gazdasági helyzetet elemezte, míg az osztrák Kurier a nálunk jelen lévő osztrák vállalatok befektetői hangulatáról közölt cikket.

A Die Welt am Sonntag szerzője, Florian Hassel Az elfelejtett válság című írásában emlékeztet egyebek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország kapcsolatában, illetve a magyarországi magánnyugdíjpénztárak helyzetében 2010-ben végbement változásokra. "Úgy tűnt, Orbán Viktor elhatározta, hogy egyedül indul el az úton" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy "november 21-től vége a hencegésnek: a kormányfő megszeppenve kért az EU-tól és az IMF-től milliárdos nagyságrendű hitelvonalat."

Florian Hassel ismertette egyebek között az OECD figyelmeztetését, amely szerint a magyar gazdaságot 2012-ben ismét recesszió fenyegeti majd. "Magyarország ezzel nincsen egyedül" - tette hozzá, emlékeztetve az IMF október végi előrejelzésére, amelyben a nemzetközi pénzügyi szervezet rontott az egész közép-, délkelet- és kelet-európai térségre adott növekedési prognózisán. A szerző kifejtette: "nem csak Magyarország sorsa függ erősen a német gazdaságtól. Német autógyártók, elektronikai beszállítók vagy vegyipari cégek meghosszabbított munkapadként használják az országot. Ugyanez érvényes részben Csehországra, Bulgáriára és Romániára. Ezekben az országokban is leállhat a növekedés, ha Németország, az európai konjunktúra motorja akadozni kezd."

A második nagy probléma a függőség a nyugat-európai bankoktól - jegyezte meg a szerző, hozzátéve, hogy a térségbeli kormányok a hitelezés leállásától és tőkekivonástól tartanak. Florian Hassel ezzel összefüggésben felidézte, hogy június végén a hitelek 16 százalékát 90 napot meghaladó késedelemmel törlesztették Magyarországon. Hozzátette, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke "felszólította Orbán miniszterelnököt a pénzügyek rendezésére és a reformok folytatására. Mostantól kezdve pedig bizonyára a nemrég még szapult IMF is ezt követeli majd."


Kiszámíthatatlan politika

A Kurier szerint a különadók, a csökkenő vásárlóerő és a "rajtaütésszerű törvénymódosítások" miatt drámaian mérséklődött az osztrák vállalatok befektetési kedve. "A megkezdett és már finanszírozott tevékenységeket folytatjuk, de az új befektetésekkel rendkívül visszafogottan bánunk" - mondta a Spar magyar piacért felelős igazgatója, Rudolf Staudinger. Azok számára, akik mégis terjeszkedni akarnak, nehézséget jelent a banki finanszírozás - tette hozzá. "Gyakorlatilag nincs európai bank, amely egy magyarországi projektet finanszírozna" - fogalmazott.

A Spar mégsem tervezi a kivonulást Magyarországról, a vásárlóerő gyengülése ellenére a 2011-es évben bevétele 4,5 százalékos emelkedésére számít. Staudinger szerint 2012-ben a vásárlóerő további csökkenése várható az általános forgalmi adó emelése miatt.
Inghild Rumpf, az Osztrák Gazdasági Kamara budapesti kirendeltségének helyettes vezetője azt mondta a Kuriernak, a kormány "kiszámíthatatlan politikája" rendkívül elbizonytalanította a befektetőket, gyakorlatilag leálltak a befektetések. Rumpf sem számít arra, hogy osztrák cégek teljesen kivonulnának a piacról.

Az AVE osztrák hulladékgazdálkodási vállalat tulajdonosa, a felső-ausztriai EAG igazgatója a lapnak kijelentette, hogy "minden jogi eszközzel" küzdeni fognak a hulladékgazdálkodás 2013-ra tervezett újraállamosítása ellen, amely 55 millió euró bevételcsökkenést jelentene a számukra. A Prosche Holding igazgatója, Wolf-Dieter Hellmaier arról számolt be, hogy a magyar piac okozza a legnagyobb gondot, 2008-hez képest 70 százalékkal kevesebb autót adtak el idén. A helyzet javulása nincs kilátásban - írta a lap - , mert legkésőbb 2013-ban újabb pénzügyi gondok várhatóak. Kérdéses a megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal - fogalmaztak, felidézve a tárgyalások megszakadását.

Egy külön írásban a lap arról számolt be, hogy 2012-től kevesebb segélyt kapnak a munkanélküliek és erősen szigorítják a jogosultsági feltételeket. A cikk kitért arra, hogy a tartósan munkanélküliek közhasznú munkára kötelezhetőek és felülvizsgálják a munkaképességet. A kormány célja - írták - az előre hozott nyugdíjak arányának csökkentése és az EU-ban legalacsonyabb foglalkoztatás növelése. Az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat igazgatója nem számít arra, hogy magasabb számban érkeznek magyar munkavállalók Ausztriába. Idén ősszel már sokkal kevesebben érkeztek, mint tavasszal - mondta Herbert Buchinger.
 

MTI

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.