Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-02 12:35:00

A kormányfő szerint a nem hívők is magukba szívták a vallási tanítást

Orbán: az európai nem tud kibújni keresztény bőréből

A keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak Orbán Viktor a Piarista Gimnázium tanévnyitó ünnepségén. A miniszterelnök szerint az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből.

Orbán Viktor ma, a budapesti piarista gimnázium tanévnyitóján úgy fogalmazott: „Európában hívő és nem hívő egyaránt az anyatejjel szívta magába az alapvető keresztény tanokat, vagyis kulturális és morális értelemben az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből". Orbán ezt hatalmas lehetőségnek nevezte a megújulásra, amelyre szüksége van nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának. A miniszterelnök szavai szerint „nem a megújulás alapjait kell megtalálnunk, mert azok adottak, hanem ebből kell levezetnünk azokat a válaszokat, javaslatokat, amelyekre szüksége van az európai és a magyar embernek a XXI. században". Orbán Viktor szerint a Piarista Gimnázium történelme is azt bizonyítja, hogy „az emberi szellem végül is törhetetlen".

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekre van szükségük az embereknek. A bíboros az igazságra tanítást nevezte a katolikus iskolák hivatásának. Mint fogalmazott, „ha sok iskolába nem is jut már elegendő szerzetes tanár, ha maguk a rendek is többnyire világi pedagógusokkal dolgoznak, azért az egész életnek az ifjúság tanítására és nevelésére való szentelése, mégpedig Krisztus iránti különleges szeretetből ma is önálló, markáns hivatás marad”.

A Veni Sancte szentmisében Erdő Péter bíboros felszentelte az iskola kápolnáját és megáldotta az épületet. A felújított régi piarista központba csaknem hatvan év után idén tavasszal költöztek vissza a diákok és tanárok; az intézményben jelenleg 325 diák tanul.

 

MTI/ mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.