Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-14 16:06:00

Még nincs megoldás a bedőlt hitelekre

Orbán a Jobbiknak: nincs indokolatlan élet

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött meg a parlament tavaszi ülésszaka. A kormányfő azt mondta: eljött Magyarország megújításának ideje.

Orbán Viktor a parlamentben napirend előtt elmondott beszédében közölte: senki, így a magánszférában dolgozók sem járhatnak rosszabbul az egykulcsos adórendszerrel, a nemzetgazdasági minisztert pedig arra kérte fel, hogy dolgozza ki az ország újjászervezésének programját. Szólt arról is, kormánya nevetségessé tette a médiatörvényt támadók érveit, valamint arról, hogy az új alkotmánnyal helyre akarják állítani 1956 igazságát.

Kitért arra is, hogy a kormány március 15. előtt benyújtja a Háznak az ország megújítását szolgáló programot, amelynek célja, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle.

Az MSZP szerint a kormányfő felszólalása alapján úgy tűnik, mintha miniszterelnöki székfoglalót hallottak volna, mert az vágyakat fogalmazott nem, nem konkrét cselekvési terveket. Mesterházy Attila frakcióvezető úgy fogalmazott, az elmondottakból az látszik, hogy Orbán Viktor vagy nem tudja, hogy hogyan kellene megoldani az ország előtt álló problémákat, vagy nem meri beismerni, "hogy négy éven keresztül folyamatosan hazudott a választóknak" és nem létezik a "könnyebb és fájdalommentes út". Meglátása szerint a kormány azt készíti elő hogyan lehet a helyzetet adóemeléssel és megszorításokkal kezelni.

Az MSZP frakcióvezetőjének felszólalására reagálva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002-ben Magyarország államadóssága 53 százalék körül volt a nemzeti össztermék arányában, most pedig 80 százalék. "Ember, érti? 27 százalék. Nyolc év alatt 27 százalékkal növekedett az államadósság. És önök itt ülnek büntetlenül. Nem kéne hálát adni a Jóistennek?" - fordult Mesterházy Attilához a miniszterelnök.

Közölte azt is: nem vesz tudomást az MSZP frakcióvezetőjének őt illető, durva sértéseiről."Antropológiai érdeklődéssel figyelem azokat a felszólalásokat, amikor a baloldal azt követeli tőlünk, hogy folytassuk az ő megszorításokra épülő politikáját, és önöket nem zavarja meg, hogy azt a politikát kétharmaddal elutasították" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy szerinte a szocialisták valamilyen kéjes érzésnek adják át magukat, amikor követelhetik a megszorítást, vagy beszélhetnek róla.

Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető felszólalására Orbán Viktor közölte: stabilizálták az ország helyzetet, elfogadnak egy új alkotmányt, utána az év végéig megalkotják a szükséges kétharmados törvényeket, és közben a nagy szektorok újjászervezése is elkezdődik. Hangsúlyozta, hogy mielőtt bármilyen nagy átalakítás megindulna, konzultálnak.

A gárdamellényt viselő Vona Gábor azzal kezdte beszédét: köszöni, hogy elmondhatja felszólalását, ez őt is meglepte. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor azzal, hogy egy új program megalkotásáról beszélt, beismerte: "eddig fogalmuk sem volt, hogy mit kellene csinálni." A kormányfő beszédére úgy reagált: a kabinet most újabb válságkezelésbe kezd, mint "félévente újra és újra," de nem a problémák gyökerét kezeli.

A közbiztonságról szólva a miniszterelnök azt mondta, az ózdi nemzeti konzultáción elhangzott javaslatok, vélemények körülbelül 90 százaléka bekerült a magyar jogrendszerbe. "Nem lehet azt mondani, hogy az ország ma közbiztonság szempontjából ugyanolyan állapotban lenne, mint volt ezelőtt kilenc hónappal" - jelentette ki, rámutatva: március 6-án 1.960 tiszthelyettes teszi le az esküjét.

Az egyiptomi látogatása és az ottani forradalom közötti párhuzamra úgy reagált: "ne higgyen el mindent, amit olvas, nem igaz, hogy mindenről én tehetek, ami rossz a világban".
Ugyancsak az államadóssággal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, kalandorságnak, átgondolatlannak, megfontolatlannak és szakmailag védhetetlennek tartja azt az álláspontot, amely szerint Magyarország az adóssága törlesztése helyett vállalja inkább a fizetésképtelenséggel járó kártételt.

A cigánysággal kapcsolatos jobbikos szavakat úgy kommentálta: "a mi felfogásunk szerint az európai kultúrkör erkölcsi kiindulópontja az, hogy felesleges élet még nem született. Minden ezzel ellentétes állítást elutasítunk. (...) Felesleges és indokolatlan élet pedig nincsen". Szavait nagy taps fogadta a kormánytöbbség részéről.

Az LMP frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak a felszólalására Orbán Viktor megerősítette: a 250 milliárd forintos stabilitási alapot a jelenlegi költségvetés keretein belül jelölik ki, és ha a dolgok jól alakulnak, ezt a pénzt nem kell felhasználni.

Az LMP szerint nem most kellene hetente programokat kidolgozni - mondta Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfő felszólalására reagálva hétfőn a parlamentben. Az LMP-s képviselő szerint a különadók nem jelentenek az alapvető problémákra minden kétséget tisztázó megoldást, s az adóátrendezés arról szól, hogy a jómódúak kapnak adócsökkentést. Ez szerinte az importot fogja újragenerálni. Bírálta a kormányt azért is, mert bár egymillió új munkahelyet ígértek, ezzel szemben - mint mondta - most mínusz 90 ezerről indulnak. Nem látszik, hogy kívánnak eljutni az 1 millió új munkahelyhez - mondta.
Azt kérdezte, hogy a stabilitási alapnak mi lesz a forrása, milyen arányban lesznek bevételek és milyen megszorításokra készül a kormány. Nem most kell hetente programokat kidolgozni, olyan programra van szükség, ami mindenki számára elszámoltathatóvá teszi a kormányt - fejtette ki az ellenzéki politikus, aki megjegyezte: nem volt olyan régen, amikor egy kormány hétről hétre különböző programokat gyártott. Szerinte az adócsomagot vissza kellene vonni, mert annak következtében az alkotmányos stabilitás megingott, és a 300 ezer forint alatt keresők zsebében kevesebb maradt. Kifogásolta azt is, hogy a kormányzat hónapok óta nem vall színt az eszközkezelő felállításáról, s nem szól arról, hogy a devizahiteleseken hogyan kíván segíteni.
Az LMP álláspontja szerint a megoldás a járulékcsökkentés, a zöld beruházások támogatása, és az ökológiai adóreform, amit több száz milliárdos bevételt jelenthetne.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az LMP minden támogatást megad a kormánynak, hogy a soros uniós elnökség sikeres legyen. A médiatörvény kapcsán kiemelte: az Európai Parlamentben senki nem vonta kétségbe a magyar emberek demokratikus elkötelezettségét, ugyanakkor kétségbe vonták, hogy a médiatörvény megfelel-e az európai demokratikus normáknak. Kitért arra is, hogy a témában a kormány az Európai Bizottsággal egyeztetett, és nem a magyar parlament pártjaival.

Orbán Viktor kitért arra is, ő maga szintén hiányolja az eszközkezelő felállítását, hangsúlyozta ugyanakkor, azt senki sem várhatja, hogy a kormány kiváltja a bankokat a bedőlt hitelekből fakadó kötelezettségeikből. Olyan megoldásra van szükség szerinte, hogy az egész helyzet kezelésének költségeit tekintélyes részben a bankrendszer viselje.

A KDNP frakcióvezetője szerint a kormánypártoknak rendezett világot kell teremteniük, mert kaotikus világot örököltek; emellett gazdasági szabadságharcot kell folytatniuk, képviselniük kell az igazságot és a szabadságot is, és Orbán Viktor miniszterelnök is erről beszélt.
Harrach Péter a médiatörvénnyel kapcsolatban leszögezte: nem a jogszabállyal van probléma, hanem annak hatásával. A KDNP frakcióvezetője szerint ugyanis "azok a hazai politikai erők, akik nem tudták feldolgozni a vereségüket és hiányolják a médiakáoszt, azok minden eszközzel, ha kell, nemzetellenes törekvéseikkel is fellépnek a rendezett médiavilággal szemben, pedig ez nem szól másról, mint a gyermekek védelméről és a magyar kultúra támogatásáról".

A válságadókról szólva azt mondta, azért kellett azokat kivetni, hogy legyen tárgyalási pozíciója a kormánynak. "Meg kellett mutatni, hogy Magyarországon, ha szükség van, korábban érinthetetlennek tartott szektorok is igen, arányosan szerepet kell, hogy vállaljanak a közterhekből. Azt majd innen tárgyalhatunk." A kormányfő szerint az adórendszer nem a szociál-, hanem a gazdaságpolitika része: az utóbbi által előállított forrásokat kell a szociálpolitikában szétosztani, és semmilyen szociális szempontot nem szabad érvényesíteni az adórendszerben.

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte a kormánytól, hogy 2011-ben mutasson lehetőséget a húszas, harmincas éveiben járó generáció számára, hogy érdemes ebben az országban maradni, egzisztenciát, családot alapítani. Lázár János kiemelte: ez a generáció csalódott leginkább az elmúlt nyolc évben, "a mi felelősségünk, hogy végre esélyt adjunk nekik".
Mint mondta, az elmúlt nyolc évben a magyar egészségügyet és oktatási rendszert szétverték. Egy rossz rendszerből, egy totális káoszból végre egy jó rendszert kell szervezni - hangsúlyozta.

Megismételte, a kormánynak az a feladata, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodást érvényesítse a béremeléssel kapcsolatban, és ezt ki is fogja kényszeríteni.
Orbán Viktor szavait azzal zárta, hogy az ország előtt álló gondokkal - a kialakult választási eredmények következtében - szerinte csak a Fidesz-KDNP-kormánykoalíciónak van esélye sikeresen megbirkózni.

Minimális csalódásként értékelték az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, hogy Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalásában nem hangzottak el új információk a gazdasági reformtervekről, és hogy ezek bejelentésére márciusig várni kell. A forint azonban nem reagált érdemben a beszédre. Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: a piaci szereplők arra számítottak, hogy a miniszterelnök beszédében elhangzik egy-két befektetőknek kedves információ morzsa, ez azonban elmaradt. Kicsit csalódást keltő, hogy nem volt benne többletinformáció, de a forint árfolyamán ez egyáltalán nem látszott meg.
A miniszterelnök említést tett a stabilitási alapról, illetve az alkotmányos adósságkorlátról - ez a befektetőknek fontos lehet -, de ennél részletesebben is volt már korábban szó ezekről. Ami a leginkább figyelemreméltó, hogy az intézkedések tényleges bejelentésének határideje márciusra tolódik, míg korábban február végére jelezte előre a kormány - fejtette ki Kovács Mátyás. Barta György, a CIB Bank vezető elemzője is azt emelte ki, Orbán Viktor beszédéből az derült ki: márciusig kell várni, hogy bármilyen konkrétumot megtudjunk a reform intézkedésekről. Amiket a miniszterelnök elmondott, azokról korábban valamilyen formában már lehetett hallani. Úgy vélte, a minisztériumban valószínűleg még mindig dolgoznak azon, hogy finomítsák a csomag részleteit. A piac azonban egyáltalán nem reagált, és úgy tűnik továbbra is türelmes - monda az elemző. Hozzátette: korábban is előfordult már többször, hogy a piac rákészült a hosszú távú fiskális fenntarthatóságot elősegítő intézkedések bejelentésére, de nem történt semmi.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.